- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Емиру Кустурици сутра се уручује награда „Дејан Медаковић“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција књиге Емира Кустурице
Промоција књиге Емира Кустурице - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Редитељу и писцу Емиру Кустурици сутра ће у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду (Позоришни трг 1) у 13 сати бити уручена награда „Дејан Медаковић“, коју додељује издавачка кућа „Прометеј“.
Стручни жири за доделу награде „Дејан Медаковић“, на челу са др Бошком Сувајџићем као председником, донео је једногласну одлуку да награду „Дејан Медаковић“ за 2022. годину додели књизи Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“ у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022).

„Емир Кустурица је написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа. Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености“, оценио је жири.

Издавачку кућу „Прометеј" основали су Зоран и Борка Колунџија 10. јануара 1990. године, те ће овом приликом бити одржана и свечаност поводом обележавања 33 године рада.
Награду „Дејан Медаковић“ Прометеј је установио у част академика Дејана Медаковића 2008. године.
Награда се састоји од златника са Медаковићевим ликом и свечане повеље, а додељује се за најбоље мемоарско дело на српском језику.
Досадашњи лауреати су Момо Капор, Миодраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивоје Стоканов, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић-Ђорђевић, Љубомир Симовић, Милисав Савић, Александар Ђуричић, Жељко Марковић, Дејан Вукићевић и Жарко Димић.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
КУЛТУРА
Емир Кустурица добитник награде „Дејан Медаковић“ за књигу „Видиш ли да не видим“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала