- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски новинар: Плаћеници нас убеђују да руска војска нема везе са ослобађањем Софије од Османлија

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Уђи у базу фотографијаСпоменик Совјетској војсци у Софији
Споменик Совјетској војсци у Софији - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
У Бугарској покушавају да наметну „политички коректан поглед“ на Руско-турски рат да су бугарски војници „сами самцати“ ослободили своју земљу од турске војске, те да руска војска нема никакве везе са ослобађањем Бугарске од Османлија, изјавио је водитељ Бугарске слободне телевизије Страхил Ангелов.
Повод за коментар биле су свечаности које су одржане 4. јануара поводом 145. годишњице ослобођења Софије. Тада је потпредседница бугарске Владе Илијана Јотова саопштила да Бугарска не би имала тако величанствену престоницу „да није било бугарских устаника и ослободилачког рата“.
Међутим, Ангелов је приметио да су од бугарских званичника споменик руском цару ослободиоцу Александру II посетили само посланици и чланови градског савета из Бугарске социјалистичке странке.
По његовим речима, сада заслуге за ослобађање Софије од Османлија припадају само устаницима чија бројност није прелазила неколико хиљада људи. Ангелов констатује да испада да је та група „победила царску војску која је бројала на стотине хиљада људи са организованом позадином и професионалном командом која се обучавала у војним академијама“.
„То је сугестија коју политички коректна група корисника грантова и елита коју су одабрали покушава да прогура. Добар покушај, али неће им успети. То је био Руско-турски рат и многи од нас знају и памте ту историјску чињеницу коју либерална врхушка, која функционише као колонијални намесник, услужно покушава да заобиђе у покушају да је потпуно избрише из сећања Бугара. Руска императорска војска под заставом свог цара Александра II била је та која је победила Османско царство у рату који је за нас, Бугаре, био ослободилачки. Штета што из страха нисте положили цвеће и на Споменик цару ослободиоцу, руском императору, чија је војска под командом генерала Јосифа Гурка ослободила Софију пре 145 година“, поручио је Ангелов.
Заставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СВЕТ
Америчка песница у Софији: Зашто се Бугари понашају према Русији као - већи католици од папе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала