- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нова „мачка у џаку“ или коначно прави капиталац на Маракани?

© MICHAL CIZEKПитер Олајинка
Питер Олајинка - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Петоструки узастопни шампион Србије Црвена звезда похвалио се да је реализовао још један велики посао потписивањем предуговора са звездом Славије из Прага Питером Олајинком. Нигеријац је према процени угледног специјализованог сајта „Трансфермаркт.де“ процењен шест милиона евра и може да покрива више позиција. Од левог крила до нападача.
Јасно је да је посао добар када ствари посматрате из угла да Црвена звезда није морала да плати ништа на име обештећења, јер Олајинки за шест месеци истиче уговор са чешким клубом.
Према правилима УЕФА играч је слободан да преговара с новим клубом и да потпише уговор када се нађе у таквој ситуацији.
Још ако се томе дода је је Славија одрешила кесу 2018. године и платила Генту чак 3,2 милиона евра у замену за потпис Питера Олајинке, онда читав посао који су црвено-бели одрадили у овом зимском прелазном року добија на тежини.
Али... Увек постоји то чувено али. Звезда се на сав глас хвалила и када је довела прошлог лета Калифу Кулибалија из Нанта, такође без обештећења, па се он није прославио јер је уписао само четири наступа и постигао само један гол. Да не причамо и да не улазимо уопште у то какав је тај гол уопште био. Ко се сећа, зна о чему се ради.
Често је Звезда у прошлости знала да промаши са левим, десним крилима и нападачима.
Аксел Бакајоко из Интера такође је бомбастично најављен и доведен у Љутице Богдана у последњим данима децембра 2020. године, на иницијативу бившег тренера Дејана Станковића, а разочарао је све у кубу и армију навијача.
Од уговора на три и по године, завршило се тако што је у сезони 2021/22. прослеђен на позајмицу у Нови Пазар. Уз Кулибалија дефинитивно „мачка у џаку“.
Нешто блажа варијанта је долазак Османа Букарија који је „експлодирао“ већ на европској премијери када је до колена потучен нејаки Пјуник. Звездина „пума“ како су га крстили навијачи због невероватне брзине, ту као да се зауставила. Укочила.
Уместо да из утакмице у утакмицу понуди више, уследила је стагнација. Испоставиће се да су брзина и експлозивност једини сегменти у којима доминира репрезентативац Гане. Не краси га дриблинг, улазак у средину, више је фокусиран на неуморно шпартање крај десне аут линије.
Али није ово прича о њему, већ о Питеру Олајинки, најављеном капиталцу који би на лето најкасније требало да стигне на Маракану.
Јер, Звезда је у поменути предуговор наводно „уденула“ ставку да у случају продаје Стефана Митровића, хитроногог Нишлије, може одмах да доведе Олајинку, под условом да плати одређени (симболична) износ Славији из Прага.
Треба узети у обзир да се брзоноги Митровић који је прошлог лета стигао из Радничког и показао као пун погодак, може да напусти клуб једино у случају „непристојне понуде“.
А док су многи сумњали у голгетерске способности Кулибалија који последњих шест месеци уговора у Нанту није превише играо, и то се испоставило као оправдана бојазан свих који воле црвено-беле, иза Питера Олајинке стоје озбиљне бројке.
Довољно је написати да је најбољи стрелац у историји Славије у европски такмичењима. Да је за угледни клуб из Чешке постигао 43 поготка уз 23 асистенције у досадашњих 169 утакмица и да поменуте бројке може додатно да „подебља“ у наставку сезоне.
И док је Звезда уштедела на обештећењу, јасно је да је морала да се испрси са платом која која је за српски фудбал преозбиљна. Према сазнањима до којих је дошао Моцарт спорт, лицитира се са цифром од 800.000 евра по сезони, плус бројни бонуси.
На тај начин је између осталог шампион Србије добио трку са турским Фенербахчеом, који је био спреман такође да договори сарадњу са Олајинком, али су он и његов агент Игор Лумбурић као наредну дестинацију изабрали Београд. Договорена је сарадња до 2026. године уз могућност продужетка на још годину дана.
Звезда, Делије и комплетна звездашка јавност ипак ће, по свему судећи, морати да сачекају крај сезоне како би се на делу уверили да ли је у клуб коначно убо џекпот вредан Лиге шампиона, потписавши коначно капиталца, за разлику од Бакајока и Кулибалија који су били „мачке у џаку“.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СПОРТ
Звезда га јурила годину дана, он завршио у Суботици
Навијачи Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
СПОРТ
Звезда стигла до великог појачања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала