- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковићев нови тим пред испитом – доктор за Спутњик открио све о повреди

© AP Photo / Kelly BarnesНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
По доласку у Аустралију Новак Ђоковић објавио је да је у његовом тиму дошло до промена, односно да ће на месту физиотерапеута уместо Улисеса Бадија бити Клаудио Цимаља и Миљан Амановић. Баш када је дошло до промене, Новак се повредио у Аделејду, а нови тим је био на тесту.
Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, још увек да размишља о крају каријере нити било ком његовом навијачу пада на памет разговор на ту тему најпре због тога што српски ас на терену делује толико разиграно и спремно да се чини да је најмање десет година млађи.
На то да Новак буде фантастично физички спреман утицао је можда највише Улисес Бадио, Новаков физиотерапеут који са њим од сарађује од 2017. године и који је за пет година заједничког рада кроз сјајан однос са српским асом успео да упознао његово тело толико добро да може да га излечи за дан.
Међутим, Новак је донео неочекивану одлуку у Бадија заменио Клаудијом Цимаљом који је претходно сарађивао са Милошем Раонићем, Јаником Синером и на крају Брендоном Накашимом.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
СПОРТ
Новак представио екипу за сезону 2023: „Сјајно је вратити се!“
Иако је физички одлично спреман поставља се питање колико је Новакова одлука добра по њега јер има 36 година и у тиму су му потребни људи који познају како функционише његово тело. Истина, уз Цимаљу стигао је у тим и Миљан Амановић који је са Новаком сарађивао до 2017. године, али он га неће пратити на свим турнирима.
Цимаља је тек стигао на радно место, а већ је нажалост добио изазовни задатак. Новак се повредио током седмог гема првог сета у полуфиналу Аделејда када је покушао да врати једну лоптицу Данила Медведева, руског тенисера.
Болна гримаса уплашила је цео Новаков тим, али видело се и српског аса који је неко време после истегнућа леве ноге играо у грчу.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СПОРТ
Нолетова повреда која брине пред Аустралијан опен
Како је меч одмицао Новак је играо све боље и на крају славио, међутим неколико дана касније одложио је тренинг са руским асом управо због повреде.
У питању је тетива задње ложе, али постало је јасно да повреда није озбиљније природе јер је Новак успео да одигра ревијални меч са Ником Кирјосем на Род Лејвер Арени.
Треба са друге стране узети у обзир да је то био тренинг меч у којем Новак није морао да улаже превише напора, а заправо главно тек следи и биће јасно који је степен повреде када српског аса будемо видели у првом колу Аустралијан опена.
Тада ће се видети колико је Цибаља добра опција и да ли ће успети да пронађе своје магично решење баш као што је то Ули урадио пре две године на истом месту.
У току трећег кола Аустралијан опена 2021. године Ђоковић се повредио у току меча против Тејлора Фрица, а док су га многи видели како предаје меч српски ас се вратио и после два изгубљена сета успео да преломи резултат у своју корист.
Не само да је завршио тај меч већ је Новак освојио и титулу, а велику заслугу за њу има управо аргентински физиотерапеут који је „преко ноћи“ успео да нађе решење за Новаков стомачни мишић.
Цибаља има задатак да залечи повреду другачије природе, али уколико му Новак верује можда заиста нема разлога за бригу.
У консултацији са доктором Јасмином Нурковићем Спутњик је мало дубље анализирао Новакову повреду. Нурковић пре свега истиче да је повреда тетиве задње ложе честа у тенису и да постоје различити степени повреде због чега се разликују и третмани лечења.
„Овакве повреде настају током изненадних, снажних покрета, као што су спринт, искорак или скакање који преоптерећују тетиве или поменуте мишиће. Повреда се такође може десити и постепено током споријих понављајућих покрета. Тенис је свакако спорт у коме се често јављају овакве повреде. Редовно извођење вежби истезања и јачања хамстрингс мускулатуре, као и „загрејавање пре тренинга“, може помоћи у смањењу ризика од ових повреда.
С обзиром да је Новак изашао на терен и играо против Кирјоса делује да је повреда српског тенисера првог степена, а самим тим она може да се залечи кроз неколико дана.
„Дужина времена потребног за опоравак од истезања или кидања тетива или влакана хамстрингс мускулатуре зависи од тога колико је повреда тешка. За опоравак мањег истезања (први степен тежине оваквих повреда) потребно је неколико дана, а неколико седмица или месеци за опоравак делимичног или потпуног кидања тетива или мишића (други и трећи степен тежине)“, објаснио је Нурковић.
Чувени доктор описао је како теку третмани лечења.
„Почетни третман, током прва 2 или 3 дана, подразумева „rice“ терапију: мировање, хладне облоге, компресију и елевација, односно држање ноге у подигнутој позицији и ослоњену на јастук, како би се смањио оток. Лекови против болова, попут парацетамола или нестероидних антиинфламаторних лекова, такође, могу помоћи у ублажавању боли. Понекад је потребно користити ортозе, тј. помагала да се повређена нога растерети. Након правилне дијагностике, започиње се адекватно лечење, најчешће физикална терапија. Ретко, могу се примењивати и процедуре регенеративне медицине, као што је ПРП третман, да се убрза опоравак“, појашњава Нурковић.
Поменути ПРП третман могао би да буде значајан у ситуацијама када је потребно да се повреда брже залечи.
„Као што сам и поменуо, постоје савремене методе брзог опоравка, а за ову врсту повреде је то свакако унапређена ПРП процедура коју су готово сви професионални спортисти већ користили за различите повреде мускулоскелетног система. Ради се о минимално инвазивној, готово безболној процедури при којој се користе фактори раста из тромбоцита исте особе. Третман кратко траје, нема нежељених ефеката и не постоји проблем допинга“, подвлачи Нурковић.
Доктор Нурковић објаснио је да спортисти не би требало да настављају утакмицу, тренинг или меч када осете бол, али такође верује да је Новаков тим добро проценио повреду.
„Свакако да није паметно настављати утакмицу или тренинг ако се јави болни синдром. То је порука тела да постоји проблем. Али код спортиста увек постоји посебна жеља, нивои адреналина и допамина су високи, а луче се и ендогени опиоидни пептиди који ублажавају бол. Зато се често након утакмице и пада нивоа хормона јаве снажнији болови. Сигуран сам да Новак има искуства са оваквим повредама и да његов лекарски тим води рачуна о томе. Верујем да су добро проценили ситуацију“, закључио је доктор Јасмин Нурковић.
Како је залечена повреда и да ли је нови физиотерапеут обавио добро први задатак видећемо у уторак када Новак од часова ујутру буде играо први меч на Аустралијан опену против Роберта Карбаљеса Баене, шпанског тенисера.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Рафаел Надал, Париз, Берси - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
СПОРТ
Надалова порука Новаку: Титуле се не освајају у суботу, мораш да радиш
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
СПОРТ
Новаков сан и даље траје, не крије га ни од Надала: „Хоћу да будем најбољи свих времена“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
СПОРТ
Пет хиљада људи дошло да гледа Новака – а турнир није ни почео
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала