- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија улаже милијарде у Северни морски пут

© Sputnik / Майстерман / Уђи у базу фотографијаАтомски ледоломац "Арктика" утире пут броду кроз Северни ледени океан преко Северног морског пута
Атомски ледоломац Арктика утире пут броду кроз Северни ледени океан преко Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Руска влада ће наставити свеобухватан развој Северног морског пута, рекао је руски премијер Михаил Мишустин на састанку са потпредседницима влада.

„Утврђена су правила за давање субвенција за стварање дигиталног екосистема Северног морског пута. За то је у савезном буџету за текућу и наредне године предвиђено скоро 4 милијарде рубаља“, рекао је Мишустин.

Систем ће се састојати од јединствене платформе која ће објединити све електронске услуге за учеснике на тржишту логистике.
„Укључиће и аутоматизоване мерне системе инсталиране на бродовима, као и опрему за оперативно праћење ледених услова на бази летећих апарата. Биће могуће прикупљање потпунијих информација о временским приликама и праћење ситуације у реалном времену, унапређење безбедности пловидбу на Северном морском путу, што је веома важно за благовремену испоруку робе“, додао је он.
Више од 3,5 милијарди рубаља биће усмерено на продубљивање луке „Бухта Север“ (за извоз нафте из пројекта "Восток Оил", компаније Росњефта). Део средстава отићи ће на стварање система безбедности пловидбе, истакао је Мишустин.
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Русија мења правила проласка страних бродова кроз Северни морски пут
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала