Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Све чисто за оптужницу: Време је да Србија процесуира Вилијама Вокера због лажи о Рачку /видео/

© Boris MalagruskiВилијам Вокер
Вилијам Вокер - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Србија би требало да подигне тужбу против Вилијама Вокера, некадашњег шефа верификационе мисије ОЕБС, због лажи о Рачку, која је имала за последицу напад на суверену државу и бројне злочине над цивилним становништвом, сматра адвокат Горан Петронијевић поводом покушаја Приштине да тај случај поново прикаже као наводни масакр над невиним цивилима.
Ако имамо признање финског патолога Хелене Ранте да је натерана од Вокера да слаже за Рачак значи да је она извршилац, а он подстрекач фабриковања Рачка, истиче Петронијевић, који верује да би Ранта могла да буде нека врста заштићеног сведока.
„Она је неко ко је признао кривицу, рекла је да је морала да слаже због тога што је била готово животно угрожена од Вокера“, подсећа адвокат.

Чисто за оптужницу против Вокера

Иако с огорчењем констатује да српско правосуђе више од 20 година ништа није предузело против оних који су одговорни за лажи о Рачку, Петронијевић оцењује да још није касно.
„Из разних разлога, што полтронског односа према САД, што сталне потребе да смирујемо ситуацију, ми на тај начин навлачимо сумњу да смо ми криви. Јер ако се ти стално правдаш и не кренеш у офанзивно правно дејство према оном ко је стварно кривац, шта је онда? Зашто се Хелена Ранта, Вокер и још неколико људи који су били умешани у то не процесуирају“, пита наш саговорник.
Како каже, има сијасет доказа да је Рачак фабрикован да би дошло до извршења тежег кривчног дела напада и нарушавања суверенитета суверене државе уз све последице ратних злочина против цивилног становништва, употребе забрањених средстава као што је осиромашени уранијум, касетне бомбе, уништавања инфрастуркутре, гађања школа и болница итд. Све то што се догађало је последица тога што је једна жена слагала јер ју је један човек на то натерао – „то је чисто за оптужницу“.

Одвратна кампања против Срба

Некадашњи вицепремијер Небојша Човић подсећа да приштинска влада финансира сада и Вокерову књигу о Рачку, али и да је подигла 18 потерница против Срба наводно умешаних у тај догађај.
„Сам Рачак показује каква је то одвратна кампања која се врши против српског народа. На Западу је направљен наратив да смо ми Срби криви за све. А на све то је Курти у светлу најновијих догађаја покушао да нам стави на врат да смо ми мали Руси а он Зеленски“, констатује Човић.
Он поставља и питање која би земља дозволила такав степен тероризма који се догодио у Рачку - да се пуца на полицајце и војску. Скреће пажњу и на „опус“ Вокера који довољно говори о томе о каквом је човеку реч, али и на чињеницу да је случај Рачак избачен из оптужница Хашког трибунала.
Петронијевић објашњава да је Хашки трибунал, иако су га звали судом против Срба, у потпуности рашчистио ситуацију око Рачка.
„А чињеница је да би зрно песка истресли из ципела - да је нечег било сигурно би било и у Милошевићевој оптужници. С друге стране, не би они пропустили прилику да оперу противправни поступак НАТО, односно дела међународне заједнице, јер је то послужило као основ за интервенцију. Ако нема основа за интервенцију ви сте то противправно урадили, слагали да бисте напали суверену државу. Ово што они сада раде је једна врста уступка том делу међународне заједнице да би показали да НАТО није то измислио, да се то стварно догодило“, истиче адвокат.

Приштина није у Интерполу, потернице без дејства

На питање може ли ико прихватити потернице које је расписала Приштина, будући да није реч о чланици Интерпола, Петронијевић каже да би те потернице евентуално могао да проследи Еулекс, али имајући у виду поменуте одлуке Хашког трибунала нема основа за то.
„Те тзв. потернице немају никакво дејство: нема ниједне земље која ће се упустити у то да прихвати потерницу неког подручја које није међунарондо признато и није члан међународних полицијских структура, односно не може имати кредибилитет да затражи међународну правну помоћ од другог међународно правно ваљаног субјекта. Али оно што они раде то је дизање прашине, обмањивање своје и светске јавности и, треће, застрашивање Срба да се не враћају доле и подстицање и притисак на Србе да се исељавају“, упозорава Петронијевић.
Ипак, додаје адвокат, иако Србија не признаје те тзв. Потернице, опасност лежи у одређеним активностима неких држава у региону које деле исто размишљање, као што је рецимо Хрватска.
„Без обзира што нису чланови Интерпола, без обзира што нису држава и не могу да затраже пуну примену међународне правне помоћи између суверених држава, појавиће се неко као што су Хрвати који ће једва сачекати да ухапсе неког нашег са потернице и изруче га Приштини иако је то потпуно противправно. Зато, фактичко стање на терену може довести до неких последица, имајући у виду да Хрвати раде исто - измишљају оптужнице и држе тајне оптужнице. То је рецепт који је преписан. Није случајно да су Хрвати у великој мери били инструктори у Приштини против интереса Срба и Србије, да их науче како да протерају, како да спрече повратак, како да се отме имовина, како да се уништи црква итд. Све је то већ виђено и сви ти рецепти се сада преписују на КиМ“, примећује наш саговорник.

Пет година од убиства Оливера Ивановића

О стању правосуђа у Приштини, по његовој оцени, много говори и чињеница да се пет година од убиства Оливера Ивановића није одмакло са истрагом.
„Помагао сам у одбрани Оливера Ивановића кад је био ухапшен и малтретиран од стране истих тих „великодушних Албанаца“, пошто су га по њиховој верзији убили Срби. То је по мојој процени била класична акција лажне заставе, да подметну Србима. Не иде им, али они се труде да држе то што дуже, јер како год да гласи та оптужница досад би је пет пута завршили. Њима одговара да то траје, да се о томе прича и да се на сваку годишњицу смрти Оливера Ивановића то подмеће као једна врста семена раздора међу Србима. Оливер се окреће у гробу“, каже Петронијевић.
Срамота је, напомиње, што се до сада није утврдило ко је то урадио, али и што Еулекс није употребио све механизме сарадње са српским органима.
„Други дан кад се то догодило говорили смо да уколико се не буде формирао тројни истражни орган који би био састављен од Еулекса, приштинске полиције и истражних органа из Србије од тога неће бити ништа. Истог тренутка се знало и да су почели да се прикривају подаци од српских истражних органа. А све верзије које Приштина сервира су само верзије које су смишљене и пропагандно гурнуте у јавнмост да би се дошло у ситуацију да се никад не отркије ко је починио тај злочин“, закључује Петронијевић.
Вилијам Вокер на Косову - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СРБИЈА
„Нови Рачак“ на суду – довољно је да упере прстом на Србина и да кажу: Крив си!
Рачак 15.јануар 2019. године - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
СРБИЈА
Курти: Тужилаштво расписало међународне потернице за 18 Срба због „Рачка“
Вилијам Вокер, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
СРБИЈА
Вокер: Договора неће бити ускоро ако Београд не призна Косово
Вилијам Вокер на Косову - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
СРБИЈА
Велика лаж Вилијама Вокера о Рачку постаје „истина“ – по цени гарсоњере у Вишњици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала