- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бугарски политичари о медијским наводима о испорукама оружја Украјини: То смо већ знали

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Посланици бугарског парламента прокоментарисали су објаву немачког листа „Велт“ о тајним испорукама бугарског оружја Украјини. Према речима председника партије „Бугарски напредак“, бившег министра одбране Стефана Јанева, он није био изненађен. Бугарски социјалисти, са друге стране и даље негирају да је земља испоручивала оружје Украјини.
„Зар је то вест? Сви смо знали за то“, изјавио је Јанев у кулоарима, а његове речи преноси издање „24 часа“.
Лидер опозиционе партије „Препород“ Костадин Костадинов такође је рекао да је са колегама разговарао о томе прошле године.

„Разговарали смо о томе још прошле године. ‘Велт’ је ‘открио Америку’ након неколико месеци, када влада Кирила Петкова већ одавно није на власти. Наравно, истовремено треба разјаснити да су те испоруке обављане преко посредничких компанија у Румунији и Пољској“, подвукао је Костадинов.

У Бугарској социјалистичкој партији, међутим, поново су демантовали тврдње о испорукама оружја.
Раније је лидер ове партије Корнелија Нинова док је у влади Кирила Петкова обављала дужност министра економије категорички одбацивала предлоге својих коалиционих партнера за пружање војној помоћи Украјини.
Данас је посланик социјалиста Иван Ченчев поново изјавио да Бугарска није испоручила Кијеву ниједан метак.

Бивши премијер Петков потврдио вест

Са друге стране, синоћ је бивши премијер Кирил Петков, који је био на челу Владе од децембра 2021. до августа 2022. године сам објавио ове информације у емисији на телевизији „ТВ1“.
Према његовим речима, велика количина дизела у Украјину је заиста стизала из Бугарске. Бугарска муниција испоручивана је преко посредника у Пољској, Румунији, Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. Петков је истакао да га је пре неки дан украјински лидер Владимир Зеленски лично позвао и захвалио на „фундаменталној улози у подршци Украјини, посебно почетком рата“.
„Па, не можемо да кажемо да смо их ми тамо испоручили. Али, испоруке које су тамо стизале, имале су за војску кључно значење“, изјавио је Петков синоћ.
Данас је некадашњи премијер поново коментарисао на ову тему. Он је изјавио да је Корнелија Нинова одржала реч и директног извоза у Украјину заиста није било.
„У праву су. Формално није било ниједне директне испоруке у Украјину. Са ове тачке гледишта они су потпуно у праву – у документима Министарства економије наведене су Пољска, Румунија, Енглеска“, изјавио је Петков за издање „24 часа“.
Према истраживању издања „Велт“, које је данас објављено, на почетку борбених дејстава, око трећина муниције, неопходне Украјини, стизала је из Бугарске. Издање наводи да је Бугарска такође извозила дизел гориво у Украјину и тако обзбедила до 40 одсто процената горива за тенкове и возила, потребних украјинској војсци у периоду од априла до августа. Ово је нарочито значајно, јер је Бугарска у то време у својој рафинерији „Лукоил нефтохим Бургас“ прерађивала само сирову нафту из Русије.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
РУСИЈА
Бугарски новинар: Испорука оружја Украјини је историјски грех према руској војсци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала