Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Курти брутално крши споразум о регистарским ознакама

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да Аљбин Курти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Косова и Метохије тиме што од јутрос „његови полицајци не дозвољавају возилима која имају уредне регистрације са „КМ“ ознакама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак“.
„Реч је о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године, након озбиљне кризе која је претила да потпуно угрози мир на КиМ“, навео је Петковић.
Он је рекао да Србија очекује од Европске уније, која је гарант споразума, да заштити и омогући његово спровођење и јасно се одреди према оваквим потезима Приштине. Према Петковићевим речима, Куртијеви полицајци задржавају поједина возила на административним прелазима, док су возачу санитета запретили да следећи пут неће моћи да уђе на простор покрајине и превози болеснике у возилу са КМ таблицама.
Споразумом о таблицама предвиђено је да до коначног решења о таблицама, КМ регистарске ознаке остају у пуној употреби, подсећа се у саопштењу. Такође, како се наводи, тим споразумом Приштина се обавезала да одмах обустави казнену политику и све активности по питању тзв. пререгистрације возила према возачима возила са КМ таблицама. Тада је Београд прихватио да застане са издавањем нових регистарских ознака.
„Међутим, јутрос је Куртијева полиција једнострано и противправно почела да спроводи поново казнену политику, да малтретира Србе на прелазима и руши споразум чиме прави увод у нове тензије и проблеме на северу КиМ“, навео је Петковић.
Курти, како каже Петковић, „по обичају тајминг није случајно одабрао и своје мере почиње да спроводи док се у Давосу одржава форум који треба да направи мостове мира и сарадње, као што је током самита у Берлину смењивао Ненада Ђурића и газио Бриселски споразум“.
„Своје акције почиње на Крстовдан, што додатно говори о Куртијевим намерама да провоцира Србе“, саопштио је директор Канцеларије за КиМ.
Петковић подсећа да је прошлогодишњу кризу изазвао Курти одлуком да „насилно и без икаквог правног основа укида КМ регистарске ознаке и Србима изриче опомене и наплаћује некакве казне, а од јутрос поново је посегао за својим насилним противправним и једностраним мерама директно против српског народа“.
„Више је него очигледно да је једини изазивач криза и свих невоља на КиМ Аљбин Курти“, закључио је Петковић.

Српска листа:ЕУ да спречи Куртија да крши споразум о регистарским ознакама

Српска листа позвала је данас међународне представнике, а пре свега Европску унију, да најхитније спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да "крши споразум о регистарским ознакама и тиме онемогуће даљу ескалацију на терену".
"Док међународни представници ћуте, диктаторски режим Аљбина Куртија наставља са тортуром, малтретирањем Срба и кршењем потписаних споразума", саопштила је Српска листа.
Листа наводи да су међународни представници, ЕУ и њихови представници одговорни за спровођење споразума о регистарским ознакама, који су српском народу гарантовали да ће се потписано поштовати.
Како је саопштила Српска листа, данас је на административним прелазима Јариње и Брњак, противно споразуму из новембра прошле године Куртијева полиција малтретирала наше грађане и претила забраном уласка на Косово и Метохију, претила забраном употребе моторних возила са КМ регистарским таблицама, и директно одузела право на слободу кретања нашим грађанима.
"Мир је потребан свима на овим просторима осим Аљбину Куртију који је у свега пар недеља повукао сијасет потеза које су додатно унели немир међу наше грађане, почев од отимања српске имовине, прекопавања локалних путева, преко наставка градње импровизоване базе специјалних јединица на Бистричком мосту…", подсећа Српска листа.
Наводи се да ЕУ као гарант споразума мора најхитније да осуди кршење споразума и стави до знања Куртију да мора поштовати потписани споразум.
"Српски народ неће мирно гледати гажење основних људских права и кршење споразума којима се та права нашег народа гарантују", додаје се у саопштењу, пренео је Танјуг.
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СРБИЈА
Нови инцидент на Јарињу, задржан санитет са пацијентом, све враћају због „истека регистрација“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала