- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ратко Николић за Спутњик: Тонија треба да урамимо, а Дејан је најбољи на свету!

© AFP 2023 / KOCA SULEJMANOVICРатко Николић
Ратко Николић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Рукометаши Србије успели су да се пласирају у другу рунду Светског првенства и да тамо пренесу два бода, а коментар досадашњег дела шампионата за Спутњик је изнео чувени репрезентативац наше земље и легенда српског рукомета Ратко Николић.
Николић је у дресу Орлова годинама доминирао на позицији пивота и доносио радост навијачима наше репрезентације, а сада као навијач прати изабранике Тонија Ђироне на шампионату који се одржава у Пољској и Шведској.
Србија је у првој групи надиграла Алжир и Катар, док је поражена од Немачке. Сада следе дуели против Норвешке, Холандије и Аргентине.
Данас ради на својој академији рукомета и камп, а помно прати дешавања на Светском првенству.
„Искрено речено задовољан сам. Дефинитивно је мали кикс био против Немаца, могло је да се окрене и на другачији начин. Није смак света. Видели смо да можемо са сваким да играмо. Немачку потцењују, али то је једна од најјачих екипа на свету, кога год да пошаљу, људи тога нису свесни. Ми кажемо за себе да имамо ово или оно, али смо од њих баш, баш далеко. Да је био можда Деки Милосављев, можда би било другачије, иако су Цупара и Бомаштар одрадили добар посао. Лепо то изгледа. Још су момци у грчу, али сада у другој фази је све отворено, свако сваког може да добије. Очекујем да ће наши момци пружити оно што знају“, каже Николић за Спутњик.
Селектора Орлова Тонија Ђерону Ратко не само да познаје, већ је и у свакодневном контакту са селектором Србије.
„Нон стоп смо у контакту. Тони је... ма ми треба да урамимо тог човека! Нисмо свесни шта имамо и шта смо добили. Шта је човек урадио за непуне две године... То је друга репрезентација од онога шта је затекао. Сазрели смо као играчи и као тим. У сваком моменту знамо шта радимо. Тони стварно ради врхунски посао. На неки начин оно што се дешавало на Европском није за поређење, џаба смо путовали и бацали паре за оно тестирање и све. Сада све сасвим другачије изгледа. Добро иде. Никоме неће бити лако против нас, чак ни Норвешкој. Можемо да добијемо све три репрезентације и да се пласирамо у четвртфинале“, оптимистчно истиче Николић.
© AFP 2023 / JENS ASTRUPРатко Николић
Ратко Николић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Ратко Николић
Раније је Србија играла тако да крила нису добијала превише лопти, али сада је то потпуно другачије, па Илићи, Радивојевић и Воркапић имају пуне руке посла. Види се заокрет у филозофији рукомета.
„Све користимо, дефинитивно. Када погледамо структуру игре, сви играју. Нема ко не добија лопту. И линија и крила и бекови. Код нас је раније било да ако крила добију две, три лопте за утакмицу то је бинго. Сада када видимо ростер, нема прва постава, сви играју. Ђерона константно мења. Одушевљен сам. Ко год да уђе само се наставља. Немамо прву поставу, па као ако овај закаже немамо кога. Имамо кога. Вратио се и Милосављев, са њим ће све изгледати још боље. Фантастичан је голман и велико је појачање, иако су и Цупара и Бомаштар одлични“, констатује Николић.

Имамо најбољег голмана на свету, Додић ће бити „топ“

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIРукометаши Србије
Рукометаши Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Рукометаши Србије
Дејан Милосављев је светска класа од голмана и права је штета што није стајао на црти против Немачке.
Али, већ против Катара је показао каква је класа. Катарци скоро да нису могли гол да му дају.

„Он је изашао из повреде, жељан је лопте. Шта причати о њему. Један од најбољих голмана на свету, ако не и најбољи. Можемо да причамо шта год хоћемо и Ландин и све, али мени је Милосављев најбољи голман на свету“, каже Николић.

Дејан Милосављев - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СПОРТ
Некада Дарко, а сада Дејан – Србија не мора да брине, „министар одбране“ је на задатку
И није усамљен, делује да наша репрезентација поседује квалитет да се полако диже. Пропустили су наши рукометаши неколико великих такмичења, али сада су поново на мапи.
„Воркапић, Додић, Орбовић... Додић ће бити топ, како само зрело игра са својим годинама, биће топ! Орбовић ме је пријатно изненадио, постао је носилац. Шта да причамо о Кукићу, Ђорђићу, Марсенићу, Пешмалбеку. Добро, ја сам слаб на пивоте, а-ха-ха, али могу они још и боље. Стварно су одличан тандем. Мали Додић је пријатно изненађење и Орбовић ми је баш онако... И Воркапић. Додић је баш сазрео после само годину дана. Тачно се види да је променио чип, уозбиљио се. Игра у Загребу, има среће што је са Голужом, даје му да игра. Ма делује као да има 30 година. Само да га послужи здравље и да не размишљамо о тој позицији. Мали Кос има повреду леђа, да је здрав био би на списку“.

Да не упаднемо у машину - трчи, шутирај, пуцај

© Фото : Рукометни савез СрбијеРукометаши Србије
Рукометаши Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Рукометаши Србије
Следи друга рунда и нова група.
Немачка и Норвешка су у другу фазу пренеле четири бода, Србија и Холандија по два, док су Катар и Аргентина без бодова. То све значи да утакмица Србије и Немачке може лако да буде и одлучујућа у наредној рунди, под условом да Орлови добију и преостале две утакмице.
Две првопласиране екипе из новоформиране групе избориће пласман у четвртфинале.
„За Холандију кажу да је изненађење, али не, то је озбиљна репрезентација. Једва су их Норвежани добили. Норвежани су на високом нивоу, константно су у завршницама. Имају систем који им се исплатио. Аргентинци су незгодни, не треба их потценити, уопште нису наивни. Сигурно ће неког изненадити, не бих волео нас, али биће незгодни у другој фази. Прва утакмица против Норвешке је одлучујућа. Ако то добијемо имамо шансе. Аргентина је имала Манола Каденаса који их је напустио пред ово првенство. Биће теже него у првој рунди“.
Већ против Норвешке играћемо против једног од најбољих играча на свету Сандера Сагосена.
„Сагосен је вођа целог тима. Али када се погледа сви играчи играју у Бундеслиги у најјачој лиги, одлични голмани, брза крила. Само да не уђемо у њихову игру брзу. Треба да им наметнемо наш ритам. Додуше ни ми не играмо онако споро као пре, и ми играмо брзо, али да не уђемо у њихову машину трчи, шутирај, пуцај. Докле ми будемо водили како знамо можемо да их добијемо. Мислим да можемо“, каже Николић.
Холандија је за многе непознаница, али не и за саговорника Спутњика.
„Добро су играли на Европском, имају одличну репрезентацију. Средњи бек игра у Паризу, десни бек у Магдембургу, нису то уопште лоши играчи. Имају Штафана Олсона на клупи. Направили су скандинавску школу, лепо то све изгледа. Играли су егал са Норвежанима, чак су и водили четири разлике на полувремену. Јаки су баш физички, доста трче, неће бити лако“, констатује Николић.
За крај, жеља да Орлови заиграју још снажније у дефанзиви.
„Мало је сигурност већа са Милосављевим, тражимо се, али када буде то легло биће много боље. Већ против Норвежана, креће оно право“, у оптимистичном духу констатује легенда српског рукомета.

Распоред српских рукометаша у наредној рунди

Четвртак
Немачка - Аргентина
Норвешка – Србија (20.30)
Катар – Холандија
Субота
Србија – Аргентина (15.30)
Холандија – Немачка
Катар – Норвешка
Понедељак
Немачка – Норвешка
Србија – Холандија (18.00)
Катар - Аргентина
Рукометаши Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
СПОРТ
Важна победа Орлова, Милосављев „спустио ролетну“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала