- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нема повратка на старо! Две јаке поруке Лаврова и једна реч коју свет треба да чује

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Покретањем хибридног рата против Русије Запад упорно подиже улоге, а улози су - очување западне хегемоније и притисак на цео свет. Сједињене Државе и Запад у целини користе ситуацију у Украјини као прилику да спасу своје интересе, вредности и сопствени светски поредак, униполарни свет, каже руски политиколог Дмитриј Перлин.
Запад обмањује када говори о заштити интереса Украјине, нагласио је он, коментаришући изјаву руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова да су догађаји у Украјини резултат вишегодишњих припрема САД и њихових сателита за почетак глобалног хибридног рата против Русије.
„Ни САД, ни Велика Британија, ни европске земље не занимају украјински интереси. Нико не сматра Украјину територијом коју треба спасити и сачувати, у супротном бисмо видели како се у Украјини развија индустрија и производња, отварају радна места, расте животни стандард, улаже се у културу, у различите високотехнолошке сфере. Свега тога нема. Чак се и испоруке оружја врше за кредите... Цео Запад користи Украјину, јер је то начин да се обогати. Украјина је оруђе којим Запад тежи да оствари своје циљеве. Нема говора о било каквом интересу Украјине“, каже Перлин.
На годишњој конференцији за медије о главним спољнополитичким догађајима 2022. године, Лавров је нагласио да Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ коначно решење руског питања. Лавров је додао да су демонизација, уцене, санкције, претње силом, курс Запада у правцу уништења традиционалних веза историјских партнера средства које Америка користи против конкурената.
Он је упозорио да се санкције, које су у супротности са западним постулатима, примењују против Русије, али ускоро могу бити примењене против било које државе које одбије да испуни америчке наредбе.
„У суштини, он је на овој конференцији за новинаре поновио две своје важне тезе, о којима је и раније говорио. Прво, неће бити повратка на старе односе са Европом, јер је Европа учинила све да уништи те односе. И друго, циљеви специјалне војне операције биће остварени или преговорима или војним путем. За мене су то две главне поруке за које се надам да ће их чути“, оценио је руски експерт Јуриј Светов.
Политиколог Андреј Кортунов каже да је Лавров указао и на чињеницу да актуелни сукоб у Европи није искључиво руско-украјински, него да је то, пре свега, конфликт Русије и Запада.
„И зато су за решавање овог сукоба неопходни преговори између Русије и Запада. Генерално, ово можда није сасвим нова идеја, али је суштински била сасвим јасна и недвосмислена“, додао је Кортунов.
© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаРуски шеф дипломатије Сергеј Лавров је поручио да ће се "рат једном завршити", а да ће Русија одбранити истину
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је поручио да ће се "рат једном завршити", а да ће Русија одбранити истину

Победа – реч која улива наду

Реч победаједна је од најважнијих на Лавровљевој конференцији за новинаре, после изнетих резултата руске дипломатије, сматра Дмитриј Солоњиков, директор Института за современи државни развој.
На молбу новинара да изабере три речи које сматра најтрагичнијим и најважнијим у 2022. години, а које треба да чује цео свет, шеф руске дипломатије је рекао да су главне речи биле „рат“ и „победа“, истичући да је реч „победа“ улива наду.
Свет треба да чује реч „победа“, рекао је Лавров. Они који желе да чују реч „преговори“, нажалост сами те преговоре не желе и на сваки могући начин манипулишу тим термином како би одуговлачили овај рат против Русије што је могуће више, нагласио је Лавров.
„Ово је једна од најважнијих изјава. Лавров је рекао да је реч која даје наду у будућност реч ‘победа’, а не реч ’преговори’. То је тачно. Ми кажемо да Русија може да изађе из актуелне украјинске кризе само победом на бојном пољу, остваривши задатке које је поставио председник... То је најважнији део данашње конференције за новинаре. Јасно је назначено - биће победа, а не покушај да се нешто потајно договоримо и изађемо, извучемо из сукоба“, оцењује Солоњиков.
Иван Лизан, шеф аналитичког бироа СОНАР-2050, сматра да би преговори са Вашингтоном могли да се воде, али да Америка за то није спремна због великих противречности између две политичке партије у тој земљи. У том контексту, велико је питање и реализације договора, пошто се може догодити исто што и са иранским нуклеарним програмом, када је Обама штитио тај програм, док је Трамп „поцепао“ тај споразум.
„Вашингтон ће бити спреман на преговоре само ако схвати да је изгубио на територији Украјине, али за сада полазе од чињенице да Украјина још увек има барута у барутани и може да настави офанзиву...“, рекао је Иван Лизан.
Лизан такође истиче и да је узалудно преговарати са Кијевом, који све ради по директивама Вашингтона. Експерт подсећа и да је Владимир Зеленски недавно издао декрет којим су преговори Украјине са Путином „немогући“.
„Они заиста имају законску забрану да преговарају са Русијом. То је веома важно да постоји заједнички идеолошки оквир читавог сукоба је да је за Украјину то тотални рат, рат до уништења, а у овом рату са Русијом сви инструменти су добри... Сходно томе, још нема простора за преговоре и ту се апсолутно слажем са шефом наше дипломатије“, закључио је аналитичар.

Москва ће одбранити истину

Лавров је поменуо и војне интервенције Запада у бившој Југославији, Либији, Ираку и Сирији.Подсетио је да су од краја Хладног рата САД извршиле инвазију око 300 пута на стране територије.
Дотакао се и западних санкција против Сирије које, како сматра, имају за циљ погоршање услова живота обичних Сиријаца.
Станислав Тарасов, стручњак за проблеме Блиског истока, оцењује да је један од главних разлога несређене ситуације у Сирији став САД, које саботирају сва решења која се доносе у Астани.
Према његовом мишљењу, могу се повући одређене паралеле између ситуације у Сирији и сукоба у Украјини.
„Паралеле се намећу саме од себе - тамо где су Американци тамо је хаос, тамо су сукоби, борбе, крвопролића. Важно је напоменути да ни у случају Сирије, ни у случају Украјине Американци никада нису давали конструктивне предлоге за решавање ситуације. Њихов циљ је да ојачају своје позиције и утицај, по могућности туђим рукама. У Украјини користе формулу ‘рат до последњег Украјинца’, док у Сирији имају своје експедиционе снаге, али се углавном ослањају на курдске оружане формације“, рекао је Тарасов.
Лавров је оценио да ће процес формирања мултиполарног светског поретка бити дуготрајан и поручио је да ће се борбена дејства због планиране агресије Запада на Русију једног дана завршити, али да ће Москва одбранити истину.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Лавров: Србија се противила потчињавању Балкана Западу – резултат је било бомбардовање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала