- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Пропали покушаји да се угуше Русија и Белорусија

© Пресс-служба президента БеларусиПредседник Белорусије Александар Лукашенко током састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Минску
Председник Белорусије Александар Лукашенко током састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Минску - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Покушаји да се Белорусија и Русија угуше су пропали, земље ће сигурно опстати, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Покушаји да нас угуше – и Русију и Белорусију – заправо су пропали. Ми ћемо свакако истрајати… Одредили смо правце којима треба да се крећемо, како бисмо сачували наш суверенитет у свим својим односима – и Русије и Белорусије“, рекао је белоруски лидер на почетку састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.
Лукашенко је истакао да је добро информисан о годишњим резултатима у погледу економског развоја Русије, истичући да Белорусија има приближно исте резултате. Он је изразио задовољство због резултата трговинско-економске сарадње две земље у прошлој години, упркос спољним санкцијама.
Председник Белорусије је напоменуо да постоје нека актуелна питања о којима треба да разговара са Лавровом и да се „консултује о неким стварима“.

О специјалној операцији у Украјини и Донбасу

Лукашенко је додао да Минск чини све за Русију у контексту проблема везаних за спровођење специјалне операције у Украјини.
„Проблеми у вези са деловањем Руске Федерације у Украјини: све што сам обећао, све што је потребно Русији у овом тешком периоду… ми радимо. Мислим да ће вам о томе детаљније рећи (белоруски министар спољних послова) Сергеј Фјодорович (Алејник)“, рекао је Лукашенко.
Белоруски председник је истакао да Русија никада није била против мира.
„Слушао сам вашу конференцију за новинаре. Чуо сам све ваше јучерашње изјаве. Апсолутно све их подржавам. И у свим контактима које имамо са Западом говоримо да Русија никада није била против мира... Хајде да се договарамо. Спремни смо да учествујемо у томе. Не треба да сумњате у то. Ако је нешто потребно са наше стране и ми то можемо да учинимо, добро знате шта можемо да урадимо, реците директно, радићемо заједно, руку под руку“.
Он је објаснио да је Москва упозната са плановима „западних суседа, не само Украјине“.

„Покушавају и Украјину да искористе против Белорусије. Али оно што ме чуди и пријатно изненађује је да се Украјина још држи, не прави провокације против Белорусије, иако је на то наши западни суседи активно подстичу“, закључио је Лукашенко.

Председник Белорусије Александар Лукашенко на белорускоо-руским војним вежбама Савезничка одлучност 2022 - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
РУСИЈА
Здружена војна групација Русије и Белорусије спремна; Лукашенко посетио заједнички полигон /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала