- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Међународна енергетска заједница: Извоз руске нафте је стабилнији него што се очекивало

© Fotolia / Ded PixtoПроизводња нафте
Производња нафте - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Изгледа да је извоз руске нафте стабилнији него што су предвиђале прогнозе пре годину дана, изјавио је директор Међународне енергетске агенције (МЕА) Фатих Бирољ агенцији „Ројтерс“ на Међународном економском форуму у Давосу.

„Бирољ је рекао, да изгледа, да је извоз руске нафте одрживији него што су то показивале прогнозе почетком прошле године, али је правац кретања тачно процењен“, преноси агенција.

Наводи се да је МЕА раније веома преценила утицај западних санкција на обиме извоза руске нафте, изјавивши, да би тржиште могло да изгуби до три милиона барела дневно. Бирољ је уверен, да ће извоз ипак бити смањен у првом кварталу текуће године, мада ће нафту и нафтне производе из Русије куповати у Азији, између осталог у Индији и Кини.
Како је раније саопштио заменик премијер Русије Александар Новак, према закључцима из 2022. године извоз руске нафте је порастао за седам одсто, као и да се извоз у овој години за сада налази на нивоу из децембра прошле године.
Земље ЕУ, а затим Г7 и Аустралија, договориле су се да ограниче цену нафте из Русије. Ово ограничење односи се на поморски транспорт и ступило је на снагу 5. децембра за сирову нафту, а 5. фебруара ће почети да важи за нафтне деривате. У будућности се очекује да се горња граница цена редовно ревидира.
Коментаришући ову иницијативу, председник Владимир Путин је истакао да Русија неће ништа испоручивати у иностранство на штету својих интереса. Заменик премијера Александар Новак је, са своје стране, додао да Москва неће извозити нафту у земље које установе лимит на цену, ни по 60 долара по барелу, ни по било којој другој цени. Према његовим речима, Русија ће радити са онима који су спремни да сарађују по тржишним условима.
Русија је као одговор на то забранила да се од 1. фебруара испоручује нафта страним лицима, ако је у уговорима директно или индиректно предвиђена употреба механизма за фиксирање граничне цене.
Пожар и експлозије на руском танкеру  - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РУСИЈА
Блумберг: Европу ће ипак грејати руско гориво - преко Индије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала