- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Страх од Кине: Америка пребацује борбене авионе из Немачке на Пацифик

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/Mass Communication Specialist 3rd Class Dylan M. Kinee / Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору
Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Америчко ратно ваздухопловство привремено ће преместити своје борбене авионе из Немачке на јапанско острво Окинава, након што је Пентагон објавио да из ваздухопловне базе Кадена на јапанском острву повлачи старије борбене авионе Ф-15 „Игл“ јер жели да допреми модерније летелице на Пацифик.
Вишенаменски борбени авиони Ф-16 „фајтинг фалкон“ из 52. ловачке ескадриле стигли су из немачке базе Шпангдалем у Кадену у префектури Окинава, док се враћање флоте ловаца Ф-15 у САД полагано наставља, пише портал „Милитари“.
Пентагон и Стејт департмент на недавном састанку са јапанским министрима спољних послова и одбране најавили су обновљени савез с том земљом, а амерички и јапански званичници поновили су своје страхове од кинеске војне експанзије на Пацифику. Иако се тада нису помињале конкретне промене у америчким снагама на Пацифику, у новом саопштењу америчког ваздухопловства селидба модернијих авиона на Окинаву описана је као део Пентагонове шире азијске стратегије, наводи „Милитари“.
„И јединствене способности авиона Ф-16 биће интегрисане како би помогле Кадени да одврати и, ако буде потребно, надвлада чинове агресије који могу претити миру и стабилности у Индопацифику“, саопштило је америчко ваздухопловство.
Пентагон је након састанка са јапанским званичницима саопштио како се две стране слажу да „кинеска спољна политика настоји да преобликује међународни поредак у своју корист и да употреби растућу политичку, привредну, војну и технолошку моћ Кине у ту сврху“. Такође, сложили су се да „овакво понашање озбиљно забрињава Савез и целу међународну заједницу те представља највећи стратешки изазов у индопацифичком региону“.
Дејвид Охманек из организације „Ранд“ каже за „Милитари“ да премештање авиона Ф-16 из Немачке на Пацифик не би требало да умањи присутност америчког ваздухопловства у Европи током сукоба у Украјини. Он је рекао да америчко ваздухопловство, од избијања сукоба у Украјини, ротира своје ескадриле у Европи и да ће се то наставити неко време.
„Долазак авиона Ф-16 и Ф-22 у Кадену велики је добитак за модернизацију те базе, али су сви они рањиви на напад кинеских пројектила“, рекао је Охманек.
Америчко ваздухопловство није саопштило колико је авиона Ф-16 пребачено на Окинаву.
Кинеска морнарица - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Америка би изгубила у сваком рату против Кине на мору: Амерички експерт анализирао снагу морнарица
Амерички војници на Окинави - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СВЕТ
Американци, ипак, не напуштају Окинаву?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала