- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка и савезници постигли договор: Уводе се две граничне цене за руске нафтне деривате

© Sputnik / Алексей МальгавкоРафинерија нафте у Омску
Рафинерија нафте у Омску - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и њихови савезници одредиће две граничне цене за руске нафтне деривате у зависности од категорије, саопштило је америчко Министарство финансија.
Одлука је донета на састанку заменице министра финансија САД Воле Адејемо са колегама из коалиције земаља које су се придружиле механизму ограничења цена руске нафте.
„Заменици министара сложили су се са приступом који подразумева увођење две граничне цене за нафтне деривате. Једна за производе којима се тргује по премијум цени у односу на сирову нафту, укључујући дизел или бензин, а друга за производе који се продају са попустом“, наводи се у саопштењу.
Претпоставља се да ће ограничење цене ступити на снагу у фебруару, заједно са ембаргом Европске уније на нафтне деривате.
Поред тога, коалиција у марту намерава да преиспита ограничење цене за руску нафту која је утврђена у висини од 60 долара по барелу.
„То ће омогућити коалицији да узме у обзир развој ситуације на глобалним тржиштима“, саопштило је америчко Министарство финансија.

Европа ризикује

Истовремено, агенција „Блумбер“ пише да се европске земље упуштају у велики ризик пооштравањем санкција против руске нафте.
По речима аутора чланка, ограничења испорука дизел горива могу погодити економије земаља Европске уније и отежати задатак обуздавања инфлације.
„Уколико европски купци не успеју да пронађу алтернативне изворе за гориво, санкције ће довести до огромних трошкова у индустријама које зависе од дизела као што су пољопривреда и друмски транспорт“, пише „Блумберг“.
Колумниста подсећа да је Русија и даље највећи добављач дизел горива за ЕУ.
„Из руских лука је у 2022. години било испоручено око 220 милиона барела – довољно да се напуни око 14.000 олимпијских базена“, пише аутор чланка.
Иначе, европске земље купују значајне количине дизел горива – према наводима западних медија у децембру су испоруке биле највеће од 2016. године, док је половина била из Русије. Ембарго ЕУ на увоз руских нафтних деривата морским путем ступа на снагу 5. фебруара.
Производња нафте - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
РУСИЈА
Међународна енергетска заједница: Извоз руске нафте је стабилнији него што се очекивало
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала