- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија га је одавно заборавила – у Русији га и даље памте: „Најбољи је у историји“

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаФутбол. Лига Европы. Тренировка ФК "Фенербахче"
Футбол. Лига Европы. Тренировка ФК Фенербахче - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Многи љубитељи фудбала у Србији немају лепа сећања на помен имена Дика Адвоката. Чувени холандски стручњак задржао се на клупи „Орлова“ само четири утакмице, дао је оставку после пораза од Данске (3:1) у Хумској.
Његов период шефовања на клупи српске репрезентације памтимо и по чувеном прекиду против Албаније у Београду, када је дрон са провокативном заставом летео изнад стадиона Партизана.
Србија је тај меч изгубила за зеленим столом (3:0) и био је то почетак краја Адвокатовог боравка на клупи Србије. На четири утакмице на којима је водио „Орлове“ забележио је по два ремија и пораза.

„Уштедео сам Србима доста новца. То им је слаба утеха, али са финансијске стране ФСС је добро прошао. Њима је било невероватно да смо успели да се договоримо о томе. Одмах ми је било јасно да би требало да одем. Растанак је био веома емотиван. Момци су себе кривили за неуспех, захвалили су ми на ономе што смо радили“, испричао је касније Адвокат холандским медијима.

Ако нама Холанђанин није остао у лепом сећању, Русима јесте. Они су га ових дана прогласили најбољим страним тренером у историји тамошњег фудбала.
Бивши председник Спартака из Москве, Андреј Червиченко, сматра некадашњег кормилара Зенита најбољим страним тренером у историји Премијер лиге Русије.

„Постоји само један критеријум и аргумент: Зенит је освојио УЕФА куп и Суперкуп Европе са Диком Адвокатом на клупи. До сада нико није надмашио тај резултат“, рекао је Червиченко.

Плаво-бели су у сезони 2007/08. под вођством Холанђанина савладали Глазгов Ренџерс у финалу УЕФА купа са 2:0, а касније победили и Манчестер јунајтед са 2:1 у Суперкупу Европе.
Адвокат је са Зенитом такође освојио и шампионску титулу у Русији 2008. и Суперкуп.
Када је реч о најбољим руским тренерима у историји, ту влада подељено мишљење. Некадашњи фудбалер московског Спартака Валери Гладин има тројицу фаворита.

„Најбољи тренер у историји руског фудбала је онај који је постигао резултате. Навешћу неколицину: Романцев, Газаев и Семак су ми у топ три. Успех тренера одређују резултати. Репрезентација, међународна такмичења и домаћа првенства - ко осваја трофеје у овим такмичењима заслужује статус најбољег“, сматра Галадин.

Зенит, на чијој клупи седи Сергеј Семак, освојио је последње четири титуле шампиона Русије. Клуб из Санкт Петербурга тренутно је лидер Премијер лиге са 42 бода из 17 утакмица, шест више од другопласираног Спартака.
Алексеј Миранчук – Русија, ЕУРО 2020 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
СПОРТ
Руски мајстор фудбала игра као никад досад – једним потезом je срушио проклетство старо 57 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала