- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Организатор антивладиног протеста приведен у Прагу – упозорио на шта се спрема Чешка

© Фото : Спутњику уступио Жарко ЈовановићЛадислав Врабел се обраћа окупљенима на Вацлавском тргу
Ладислав Врабел се обраћа окупљенима на Вацлавском тргу  - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Чешка полиција је по завршетку антивладиних демонстрација у Прагу у суботу привела организатора протеста Ладислава Врабела због „узбуњивања јавности“. Врабел за Спутњик каже да је реч о говору који је одржао у новембру кад је упозорио да се Чешка куповином авиона ф-35 припрема за нуклеарни рат са Русијом.
Ладислав Врабел наводи да су га током протеста појединци засули са десет литара фарбе жуте и плаве боје. Једног нападача покушао је да задржи Врабелов пријатељ, али је полиција затим нападаче пустила да побегну.
По завршетку демонстрација испред владе на којима је учествовало неколико хиљада људи, док је давао интервју пришло му је троје припадника криминаластичке полиције и привели га. Очекивао је да ће га сместити у затвор, али су му у полицијској станици рекли да га хапсе због могућности да побегне из земље.
„Разлог за оптужбу видим са протеста из новембра кад сам говорио о авиону ф-35 које жели да купи наша влада. Рекао сам да је једина разлика између 'грипена' (шведских авиона) и ф-35 та што ф-35 може носити нуклеарне ракете. Ф-35 је спорији, тежи за манипулацију и спорији у лету и једини разлог да га Чешка купи, а то је моја претпоставка, јесте то што он може носити нуклеарно оружје.“
У свом говору рекао је да, како он то види, једини разлог за куповину тог авиона јесте припрема за напад, пошто је чешка влада рекла да је рату са Русијом, па је логично закључити да влада намерава да је нападне.
„Говор је трајао пет до седам минута, и у њему сам изнео претпоставке о политици нуклеарног наоружавања и упозорио шта би се могло крити иза куповине тих авиона. То је било упозорење, јер ако бисмо напали Русију, Русија би одговорила. То сам рекао и на основу тога желе да ме осуде и стрпају у затвор“, каже чешки активиста.
Врабел је провео неколико сати у полицији и за то време су му узети ДНК и отисци прстију. Његов адвокат се по доласку изјаснио да је Врабел противправно приведен јер су по другој оптужби прошле недеље провели седам сати на суду, а оптужени се уредно одазвао позиву.
Адвокат је рекао да је привођење незаконито и да ће се жалити на полицију и државног тужиоца који је наредио да га приведу и да је оно за шта га оптужују извађено из контекста. Суђење за узбуњивање јавности ће се одржати кад се прође комплетна правна процедура.
Протест антиглобалиста у Прагу 28. септембра - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СВЕТ
Тражимо да грађани Чешке одлуче о куповини гаса од Русије! Порука организатора протеста у Прагу
Ладислав Врабел, организатор антиглобалистичког протеста у Чешкој  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СВЕТ
ЕКСКЛУЗИВНО Организатор протеста у Прагу: Окупирани смо, свуда заставе Украјине, окренимо се Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала