- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тринаест земаља заинтересовано за улазак у БРИКС

© Фотохост-агентство brics-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Око 13 земаља показало је интересовање за улазак у БРИКС, скоро половина њих је поднела званичне пријаве за улазак у ту организацију, рекао је у интервјуу за Спутњик амбасадор Јужне Африке у Москви Мзувукиле Макетука.
"Сада има око 13 кандидата (за улазак у БРИКС). Има земаља које су се званично пријавиле, има их 6, а има земаља које су изразиле интересовање. Лично очекујем да ће приоритет бити на страни оних који су се већ пријавили“, рекао је амбасадор.
Он је објаснио да су међу кандидатима две афричке земље - Алжир и Египат, као и Иран, Бахреин, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.
Према речима амбасадора, све земље чланице БРИКС поздрављају проширење, али је неопходно утврдити модалитете за пријем нових чланица.
"Питање проширења БРИКС-а је на дневном реду... Све земље БРИКС-а поздрављају проширење. Из Јужне Африке могу да кажем да смо и ми за проширење, али за то су потребни одговарајући модалитети - које критеријуме користимо", рекао је дипломата.
Он је подсетио да се Јужна Африка придружила тој организацији 2010. године и од тада се није ширила.
"Питање је које механизме користити, јер сада не постоји формат за ово. Јужна Африка ће се , као председавајућа, сада бавити овим питањем. Током нашег мандата, проширење БРИКС-а биће један од приоритета", додао је Мзувукиле Макетука.
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
СВЕТ
Нови замах за БРИКС: „Вентил“ за испуштање политичког притиска који долази са Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала