- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Шведска не треба да рачуна на подршку Турске за улазак у НАТО

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Стокхолм не треба да очекује подршку Анкаре за улазак Шведске у НАТО након антитурских и антиисламских акција, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
„Ако дозвољавате такве акције, немојте се увредити, али нећете од нас добити подршку по питању уласка у НАТО. Шведско руководство не треба да очекује нашу подршку“, рекао је Ердоган у обраћању нацији после седнице владе.
Он је нагласио да они који чине овакве „јереси“, као и они који дозвољавају такве акције, морају да одговарају за своја дела.
Раније је лидер данске крајње десничарске партије „Хард лајн“ Расмус Палудан добио дозволу да испред турске амбасаде у Стокхолму одржи митинг на коме је запаљен куран. Акција је одржана у суботу. Турско Министарство спољних послова саопштило је да спаљивање курана у Стокхолму указује на ниво исламофобије, расизма и дискриминације у Европи. Такође, паљење курана осудила су и министарства спољних послова Саудијске Арабије, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата.
Турско министарство спољних послова саопштило је да Палуданова акција представља јасно кршење обавеза трилатералног меморандума, који је Шведска потписала, за спречавање пропаганде терористичких организација.
Финска и Шведска су у светлу дешавања у Украјини 18. маја прошле године предале генералном секретару НАТО захтев за улазак у Алијансу. Анкара је прво блокирала почетак разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале трилатерални безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре. Турска је повукла своје примедбе на улазак две земље у НАТО. Према подацима од 6. октобра, 28 од 30 земаља већ је донело позитивну одлуку о пријему ове две земље у НАТО, са изузетком Турске и Мађарске.
Турска и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
СВЕТ
Анкара: Испуњавање обавеза Шведске за чланство у НАТО-у може потрајати месецима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала