- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Грчки политичар: Европа ће платити високу цену за скупи природни гас

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГасовод у Лавовоској области Украјине
Гасовод у Лавовоској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Бивши грчки министар енергетике Панајотис Лафазанис изјавио је за Спутњик да у потпуности подржава став бившег аустријског вицеканцелара Штрахеа, који је рекао да се немачке власти боје да кажу свом народу истину о правим разлозима поскупљења гаса и струје и могућем недостатку енергената.
„Генерално, оно што грчки политички естаблишмент и европски политички естаблишмент говоре и о развоју украјинског рата и о његовим последицама је велика лаж. Они непрестано лажу и покушавају да преваре и грчки и све друге европске народе. Европа је, заправо, својом политиком покренула рат у Украјини, а затим ушла (у њега) и учествује у овом рату уз помоћ оружја, плаћеника и финансијске помоћи (Украјини). Сада Европа не ради ништа осим самораспадања и уништења. То је оно што се данас дешава у Европи“, истакао је Лафазанис.
Према његовим речима, Европа плаћа високу цену за скупи природни гас који сада мора да купује. Како је навео, тешке су и последице за снабдевање Европе енергијом, при чему је за последице у потпуности одговорна сама Европа.
„Европска унија данас доживљава невиђено осиромашење и беду, које није видела од Другог светског рата и, нажалост, све док буде наставила да потпирује агресивну антируску хистерију Хладног рата, све док настави да активно учествује у рату у Украјини, Европа ће пре ићи ка великом самоуништењу. Европа нема будућност и њени становници морају да се припреме да ће живети много горе него данас“, закључио је Лафазанис.
Раније је бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе изјавио да се немачке власти плаше да сопственом народу кажу истину о правим разлозима поскупљења гаса и струје и могућој несташици енергената.
Штрахе је овим речима прокоментарисао изјаву немачког министра економије Роберта Хабека да је Немачка изгубила половину потребног гаса, јер је Русија заврнула славину, а гасоводи су избачени из строја, тако да се испоруке у догледно време неће наставити. Са три плутајућа терминала за природни течни гас не може се добити више од четвртине количина које су некада долазиле из Русије, додао је Хабек.
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Подкаст
Истине и заблуде о западном енергетском рату са Русијом | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала