- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чешки експерт: Готово све земље ЕУ нарушавају забрану увоза руских енергената

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица гасовода
Компресорска станица гасовода - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Европска унија је одлучила да прекине испоруке свих енергената из политичких разлога. Ипак, у пракси, готово све земље ЕУ нарушавају ту забрану увоза и купује енергенте од Русије. Истовремено, испоставља се да је амерички течни гас који се увози у Европу мање квалитетан од руског, каже за Спутњик чешки експерт за енергетику Владимир Штепан.
Немачки министар економије и заштите животне средине Роберт Хабек изјавио је да је та земља принуђена да увози угаљ у већим количинама због тога што је председник Русије Владимир Путин, наводно, заврнуо гасни вентил. Русија је, притом, увек поштовала све договоре и није једнострано прекидала испоруке гаса Европи.
„Овде је одговор једноставан, разлози су политички. Европска унија је донела одлуку да прекине испоруке свих енергената који стижу из Русије, из политичких разлога. За оне енергенте код којих је то немогуће, биће потребно неко време, али они ће их се свакако ослободити. У пракси, ипак, земље Европске уније, готово све, нарушавају ту забрану увоза и купују енергенте“, каже бивши члан Чешке гасне компаније, експерт у области енергетике, нафте и гаса Владимир Штепан.
Према његовим речима, Чешка је, нажалост, једна од оних земаља које доследно желе да се ослободе руских енергената.
„С друге стране, нажалост, они не говоре истину о томе какве последице то доноси енергетици и економији земље. Буквално данас или јуче се испоставило да је амерички течни гас који се увози у Европу и Чешку мање квалитетан. Што се тиче његове грејне способности, она има разне параметре и садржи одређене примесе. О квалитету течног природног гаса до сада нису ни говорили. Сада постаје јасно да тај квалитет варира. На пример, рекао бих да руски гас има 90 одсто метана, док га у америчком гасу има од 70 до 90 одсто. За неке компаније такво варирање квалитета и грејне способности нису прихватљиви“, наводи Штепан.
Он подсећа на изјаву министра иностраних послова Аустрије да је потребно и даље рачунати на Русију јер је она део Европе.
„Он је рекао да ће се сукоб некад завршити и да ће се нормални односи поново успоставити. Група одређених европских држава, као што су Италија и Француска, говоре о могућности подршке Украјини и одобравају сукоб. С друге стране, за два дана биће објављен чланак у којем се тврди да су западноевропске компаније, које треба да повуку производњу из Русије, то учиниле само у једној десетини случајева“, наводи експерт.
Према његовој оцени, тврдња да санкције наносе штету руској економији представља дезинформацију.
„Заправо, ако погледате бројке, видећете да то највећу штету наноси Европској унији и Чешкој. Ко ће ту победити? Неколико земаља, као што су САД и Русија, јер је захваљујући вишим ценама приход постаје очигледно већи. Све је то, рекао бих, циркус“, сматра Штепан.
Он, такође, подсећа на то да су многи у Европи и у Чешкој на почетку зиме страховали од несташице гаса.
„Имамо само пловни терминал за течни природни гас у Холандији и гас у резервоарима, који припадају немачким компанијама... Ипак, дошла је топла зима и због одустајања од јефтиног руског гаса и других извора из Русије, државе Европске уније, укључујући Чешку, очигледно тону у рецесију. Резултат тога је смањење потрошње гаса. Ове године потрошња гаса ће опасти за 30 одсто у поређењу с прошлом годином, право због времена и због тога што индустрија зауставља производњу. То, наравно, значи да компаније имају ниже плате, а житељи мање користе гас. У неком смислу та два фактора су смањила ризик од физичких испорука гаса у Чешку Републику“, објашњава Штепан.
Он додаје да је сада проблем у томе што држава купује гас по веома високим ценама, као и да је у Чешкој највиша горња граница цена гаса у Европи.
„Она је четири пута већа него у Словачкој, два пута већа него у Аустрији, и тако даље. Чеси преживљавају, али цене робе у Немачкој су за трећину мање, у Пољској више од трећине у поређењу са Чешком, што је апсолутно ненормално. Говорим о свим врстама робе, не само о ценама гаса, струје. У пракси то изгледа овако: ако време током зиме буде пријатно, биће и гаса. Резултат тога је брзо задуживање Чешке Републике, вероватно највеће у свету. Имаћемо велике економске проблеме и сада ће се они решавати повећањем пореза. Чекамо председничке изборе, а када се то деси, вероватно ће почети процес повећања пореза и даљег раста цена. То се догађа постепено и појачаће се током 2023. године“, наводи стручњак.
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Немачка сад шири лажну пропаганду да јој је Русија заврнула гас /видео/
Гасовод у Лавовоској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
СВЕТ
Грчки политичар: Европа ће платити високу цену за скупи природни гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала