- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Олуја“ најгледанији филм у биоскопима: 30.000 гледалаца за један викенд

© Tanjug / JADRANKA ILIĆПремијера филма "Олуја"
Премијера филма Олуја - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Један од најишчекиванијих филмова у модерној српској кинематографији, „Олуја“, који после 28 година открива истину о Србима прогнаним из Крајине, за само пар дана погледало је 30.000 гледалаца.

„Олуја“ гледанија од „Аватара“

Продуценти су истакли да је гледаност „Олује“ премашила њихова очекивања и да је филм у неколико градова у Србији погледало скоро три пута више гледалаца него што у Србији тренутно има најгледанији филм на свету – „Аватар“.

„Самим тим, ако је код некога и постојала сумња да ће због тежине теме и трагичних сцена гледаоци у мањем броју бити у стању да одгледају овај филм не само да се није обистинила, него је 'Олуја' у првих неколико дана пробила бројне рекорде“, кажу продуценти „Олује”.

Прве вечери приказивања дебитански дугометражни играни филм Милоша Радуновића био је најгледанији филм у биоскопима, да би се тренд наставио и наредног дана, тако да је за викенд остварена бројка од 30 хиљада гледалаца, док је „Аватар“ истовремено имао 11.000.
„Диван је осећај да публика то препознаје и да можемо да станемо раме уз раме са таквим блокбастером какав је 'Аватар' и да будемо најгледанији. Јасно је да овде није реч само о изузетно великом филму за српску историју, већ и о биоскопском хиту светског калибра“, изјавио је Владан Анђелковић из „Омега“ продукције, по чијој идеји је и настао филм.
© Фото : Спутњику уступила продукција филма "Олуја"Златан Видовић у филму "Олуја"
Златан Видовић у филму Олуја - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Златан Видовић у филму "Олуја"

Да се не заборави трагедија

Ускоро ће бити премијера и у Републици Српској.
„Срећан сам због оваквих бројки на самом старту приказивања у биоскопима. Нама јесте био циљ да се не заборави ова трагедија нашег народа и ово је доказ да смо на добром путу да то и остваримо. Посебно сам срећан што млађа популација има добре реакције на филм 'Олуја' и што долазе у толиком броју да погледају нашу причу“, наглашава Милош Радуновић, сценариста и редитељ филма.
„Олуја“ је прича о догађајима који су претходили и током саме агресије хрватских снага на Републику Српску Крајину у августу 1995. године.
Тада је са подручја Северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније са вековних огњишта прогнано најмање 250 хиљада Срба.

Драма из угла обичног човека

Реч је о драми о рату испричаној из угла обичног човека Илије, чији је једини циљ да заштити и сачува своју породицу, огњиште и село у коме је одрастао са друговима који су му силом прилика постали саборци, а чије се животне приче преплићу.
У жељи да спречи даље нападе на село, где је замало остао без сина Петра, Илија формира диверзантску јединицу, са циљем да уништи непријатељско гнездо одакле се напада село.
У тој бици за опстанак, наши јунаци воде и своје личне битке, а њихове породице бивају приморане да напусте своје домове и потраже спас у непрегледној колони која креће ка матици, ка Србији.
Филм Усековање - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
КУЛТУРА
Награђени филм „Усековање“ од 9. фебруара у биоскопима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала