- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Емир Кустурица: Леопард тенкови на источном фронту, уметност у Дрвенграду /видео/

© Sputnik / Дејан СимићЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Данас када почиње „Кустендорф“ управо су леопард тенкови поново на источном фронту. Историја се врти у круг. Ништа не учимо од ње и ништа нам не помаже да будемо бољи и исправнији али због тога је уметност последња нада и уточиште, каже за Спутњик редитељ Емир Кустурица.
Шеснаести међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ биће свечано отворен вечерас под слоганом „Уметност изнад свега“, а његов оснивач Емир Кустурица истиче снагу уметности да утиче на човека.

„Уметност је уточиште наде да је човек биће које може да се коригује и које неће на крају пристати на Клауса Шваба и идеје Светског трговинског форума који хоће да учине све како не бисмо имали ништа, а опет били срећни“, сматра Кустурица.

Уметност потиснута на маргину

Признати редитељ и писац скреће пажњу на спектакл који данас заузима централно место уместо уметности:
„Сведоци смо умножавања свих деловања којих се тичу медија, јер ми данас говоримо о медијима, а не о уметности, односно о спектаклу као централном месту или колесеуму. Уметност није више централна тачка друштвене рефлексије него потиснута на маргину и од центрифугалне претворила се у центрипеталну силу“.
Наглашава пак да вера у постојање уметности није безнадежна:
„То је као у претхришћанско време када се хришћанство са другим религијама борило да изађе у први план па је било угрожено богињом Митром и многим другим, али је због своје основне карактеристике – милосрђа и идеје о самилости - победило. Тако ће чини ми се и уметност, која у књижевности није утихнула. Постоје велики писци. У филму је тога све мање, јер је филм притиснут идејом пројеката, а не идејом аутора. Међутим још увек постоје аутори који верују у филм, само то што они раде није на централној линији него је управо гурнуто у крај“.

Данашњи свет личи на римски период

Нове технологије, према његовом мишљењу, имају добре, али и лоше стране.
„Добро код нове технологије је могућност да се било који филм даунлоудује и погледа на Јутјубу. Проблем је што се његова целовитост нарушава идејом да гледалац може да гледа филм и зауставља га и да он диктира то време, а не аутор. Свет умногостручења, нових копија и мноштва догађаја, који се одвијају пред нашим очима, много личи на римски период када су колосеуми били места која мењају поезију, уметност и све друго“, закључује Емир Кустурица који ће вечерас заједно са министарком културе Мајом Гојковић отворити шеснаесто издање „Кустендорфа“.
„Кустендорф“ поново стаје у одбрану праве уметности, ауторског израза и пружа прилику младим ауторима да се сусретну и уче од својих афирмисаних и награђиваних колега.
Почиње 16. Кустендорф - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
КУЛТУРА
Почиње „Кустендорф“: Уметност изнад свега
Емир Кустурица и Маја Гојковић уочи отварања 16. Кустендорфа - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
КУЛТУРА
Министарка културе: Свету је потребна оригиналност и ауторство „Кустендорфа“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала