- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суд у Стразбуру: Украјинске тужбе против Русије због одвођења деце 2014. године – неприхватљиве

© Flickr / barnyzЕвропски суд за људска права, Стразбур
Европски суд за људска права, Стразбур - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Европски суд за људска права (ЕЦХР) у Стразбуру прогласио је неприхватљивим појединачне жалбе Украјине против Русије, које се тичу одвођења деце са истока Украјине 2014. године.

„Што се тиче приговора на појединачне одлуке, за разлику од жалби о паду авиона МХ17, притужбе које се тичу група деце, руске власти нису потпуно демантовале: стране нису оспоравале чињеницу о премештању украјинске деце у Русију“, рекла је судија на рочишту у среду.

Судија је истакла да је украјинска влада могла да оспори на суду аргумент Истражног комитета Русије да није било насилне предаје деце.
„Суд је сматрао да украјинска Влада није показала да средства правне заштите нису имала шансе за успех. Појединачне одлуке проглашене су неприхватљивим“, подвукао је суд.

Заједничка тужба Холандије и Украјине – делимично прихватљива

Поред тога, суд у Стразбуру је прогласио делимично прихватљивом заједничку тужбу Холандије и Украјине против Русије, која укључује и пад авиона МХ17 2014. године.
Судија је додала да је одлука коначна и да ће одлука о меритуму уследити накнадно.
Тужба Холандије и Украјине тиче се сукоба на истоку Украјине из 2014. године, као и пада малезијског авиона МХ17 на истоку те земље 17. јула 2014. године.
ЕЦХР је пре годину дана, 26. јануара 2022. године, почео разматрање жалби Холандије и Украјине против Русије о паду авиона у Донбасу 2014. године.
Претходно је Украјина поднела неколико тужби ЕЦХР против Русије које се тичу Донбаса и Крима. У јулу 2020. године суд у Стразбуру је званично обавестио Русију да је против ње поднета жалба због пада малезијског Боинга.
Русија је 22. јула исте године поднела ЕЦХР прву у историји земље међудржавну жалбу против Украјине. У жалби, конкретно, Русија оптужује Кијев за пад МХ17, јер Кијев није затворио ваздушни простор. Суд је регистровао жалбу, али је за сада није размотрио.

Пресуда о паду авиона МХ17

Окружни суд у Хагу је 17. новембра завршио првостепено суђење по предмету о паду авиона МХ17 2014. године. У образложењу пресуде наводи се да је авион био оборен ракетом лансираном из ПВО система „Бук“ у Доњецкој области, тада под контролом ДНР. Суд је изрекао доживотне затворске казне тројици оптужених, док је руски држављанин Олег Пулатов проглашен невиним.
Након пресуде огласило се Министарство иностраних послова Русије саопштивши да Москва жали што је суд у Хагу занемарио принципе непристрасног суђења зарад политичке конјуктуре. МИП Русије сматра да је у основи поступка по предмету пада авиона МХ17 је политички налог усмерен против Русије.
Малезијски Боинг који је летео из Амстердама у Куала Лумпур пао је 17. јула 2014. године код Доњецка. Свих 298 путника је погинуло.
Представљање извештаја о условима пада авиона Боинг 777 компаније Малезија ерлајнс на истоку Украјине 17. јула 2014. у војној бази Гилзе-Ријен у Холандији - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СВЕТ
Холандско тужилаштво неће тражити изручење оптужених за обарање малезијског „боинга“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала