- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорски новинар: Руски медији сметају јер угрожавају америчку „истину“

© Sputnik / Konstantin ChalabovСпутњик
Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Секретар Удружења новинара Црне Горе Иван Милошевић каже да га није изненадило то што се из Европског парламента тражи да се забране медији попут Спутњика и РТ-а на српском језику, јер Европа се само понаша по диктату Америке, а руски медији угрожавају америчку „истину”.
Америка је покренула војну, али и медијску машинерију како би оправдала рат у Украјини, а како истиче Милошевић, контрола информација и медија је само дио комплетног притиска. Он указује да би руски медији на Балкану требало да имају исти третман као и европски, па нека се читаоци опредјељују за оно што им одговара.
Подсјетимо, у нацрту годишњег извештаја Европског парламента о Србији ког је припремио известилац Владимир Билчик осуђује се отварање руског информативног сервиса РТ на српском у Београду и позивају се српске власти да се ускладе са одлуком ЕУ о суспендовању емитовања сервиса РТ и агенције Спутњик, као и да се супротставе, како се наводи, дезинформацијама и „манипулативним анти-ЕУ наративима“.

Покренута машинерија против руских медија

У извештају се изражава забринутост због кашњења у примени медијске стратегије, као и жаљење због одлуке РЕМ да четири националне фреквенције додели каналима са „историјом кршења новинарских стандарда“.
„Очигледно да је ЕУ под надзором Америке покренула војну, али и ону другу медијску машинерију, против свих оних који нијесу на њиховој страин и од њих траже да стриктно поштују правила која они успостављају, а то се односи и на руске медије који су ионако скоро забрањени свуда гдје ЕУ у САД имају сферу утицаја и контролишу све”, констатује Милошевић за Спутњик.
Наш саговорник истиче да иоле поштен новинар, који је нешто радио у новинарству, добро зна да прича има двије стране, једино се у коментару могу давати лични ставови.
„Уколико је неко новинар он мора да брани право друге стране да нешто каже. У оваквим околностима тражити да новинари поштују захтјеве свог еснафа, медјународног права, позивати се да се чује и друга страна, одједном звучи апсурдно. Дио свијета који контроплише Америка креће се у неком суманутом монополистичком правцу, гдје се не дозвољава било какво друго мишљење, осим онога које одговара Америци, такав начин понашање се види, не само у економској сфери, већ и у медијској“, истиче Милошевић.

Притисци ће се наставити

Он предвиђа да ће се даље наставити притисци на Спутњик, поготово у случајевима када Америка процијени да то представља опасност по њену „истину”.
„Новинари могу једино да све то само посматрају, тешко могу да нешто измијене, могу само да одрже неко опијело за своје професионалне критеријуме, за еснафска правила. Нажалост медијска заједница и у Црној Гори је подијељена. Велики дио медијске заједнице у Црној Гори слуша шта јој се диктира са Запада, тако да не предвиђам да ће се остварити бољитак на том пољу. И овдје ће се наставити протисци на Спутњик, чак предвиђам да ће покушати да предузму драконске мјере како би заташкали глас медија попут Спутњика. Зато је и улога Спутњика толико важна. Живимо у жалосном медијксом времену, времену притисака, без медијских слобода, права да се другачије мисли”, упозорава Милошевић.
Главној уредници Спутњика Србија Љубинки Милинчић уручена је пре неколико дана награда Удружења новинара Црне Горе за најбољи портал у 2022. години. Опширније у видео снимку са доделе награде:
Љубинки Милинчић уручена награда Удружења новинара Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
ДРУШТВО
Спутњику Србија уручена награда за најбољи портал /видео, фото/
Са састанка Удружења новинара Црне Горе и Савеза новинара Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РЕГИОН
Сарадња новинара Црне Горе и Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала