- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Шпанија и Канада шаљу тенкове Кијеву; УН се залажу за мир у Украјини

Пратите нас
У току је 337. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Руске снаге су ушле у Угљедар, у току су жестоке борбе. Зеленски признао да руске снаге напредују на истоку. Немачки „леопарди“ могли би да стигну у Украјину крајем марта, саопштио Берлин. љљау
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 26.01.2023
Саопштење Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о снажним експлозијама у области Запорошке нуклеарке није тачно и представља провокацију, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Ова информација није тачна. Нике било никаквих експлозија, а посебно снажних, у кругу нуклеарке. Очигледно је у питању нека лукава игра или трик ИАЕА са циљем провокације или неких корака за дискредитацију ситуација у региону“, објаснио је он.
Према његовим речима, ИАЕА очигледно следи циљ да доведе у питање способност руских оружаних снага да гарантују безбедност и заштите нуклеарну електрану од гранатирања из Украјине.
„Стиче се утисак да ИАЕА испуњава политичку вољу кијевског режима и њихових господара, који су забринути за успешне офанзивне операције руске војске на запорошком делу линије фронта и стога покушавају да је успоре на све могуће начине, укључујући и ширењем дезинформација“, оценио је Рогов.
21:04 26.01.2023
Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) поново су саопштили о снажним експлозијама у области Запорошке нуклеарне електране, наводи се у саопштењу на сајту агенције.

„Стручњаци ИАЕА који се налазе у Запоршкој нуклеарној електрани... извештавају да су се изван објекта догодиле снажне експлозије, што указује на борбена дејства у близини објекта који се налази на линији фронта“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да су последњих дана и недеља стручњаци агенције у станици готово свакодневно извештавали о оваквим инцидентима централи у Бечу.
20:11 26.01.2023
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
СВЕТ
Пентагон: САД нема довољно тенкова за Украјину у својим складиштима
19:46 26.01.2023
УН се залажу за мир у Украјини
Уједињене нације се залажу за успостављање праведног мира у Украјини у складу са међународним правом – ово што се сада дешава није кретање у том правцу, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик коментаришући масовне испоруке тенкова Кијеву.
Новинари су питали Дижарика да ли би хтео да се обрати странама сукоба, како би се избежао најгори сценарио у светлу све већих испорука тенкова Украјини.
Портпарол генералног секретара УН приметио је да се за народ Украјине већ одиграва веома лош сценарио.
„Нећемо давати коментаре сваки пут када (Кијев) добије ново оружје“, рекао је он.
„Међутим, то нас неће зауставити да пружамо хуманитарну помоћ“, додао је Дижарик.
19:03 26.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у неколико области Украјине, следи из онлајн карте укрјаинског Министарства за дигитализацију. Ваздушна опасност је на снази у Сумској, Полтавској, Дњепропетровској и Харковској области Украјине, као и у делу Запорошке области и ДНР под контролом Кијева.
18:46 26.01.2023
Канада шаље Украјини четири тенка
Канада ће предати Украјини четири тенка немачке производње „леопард 2“, саопштила је канадска министарка одбране Анита Ананд.
„Они ће дати Украјини предност захваљујући својој снази и мобилности“, рекла је она.
Министарка је додала да ће тенкови бити предати наредних недеља, а њихов број би могао бити повећан у координацији са савезницима.
18:45 26.01.2023
Гејтс: Влада у Кијеву је најгора на свету
Амерички милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс је током говора у аустралијском институту Лоуи назвао Владу у Кијеву једном од најгорих на свету због велике корумпираности.
„Украјинска Влада је једна од најгорих на свету. Корумпирана је и контролише је неколико богатих људи. Сматрам да је то веома тужно по народ“, рекао је милијардер.
17:54 26.01.2023
Амерички тенкови абрамс - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
СВЕТ
Стејт департмент: Амерички „абрамси“ неће стићи у Украјину до пролећне офанзиве
15:50 26.01.2023
Влада Шпанија планира да преда Украјини тенкове „леопард“ који су се налазили у складишту у Сарагоси више од 10 година, саопштила је шпанска министарка одбране Маргарита Роблес.
Министарка није прецизирала колико борбених возила Мадрид намерава да преда Кијеву.
„Већ смо контактирали производњу, зато што се у Сарагоси налазила серија ‘леопард 2А4’ који се одавно не користе и намеравамо да видимо који од њих би могли да буду стављени у употребу како бисмо размотрили ову испоруку“, додала је она.
Роблесова је напоменула да је 25. јануара добила захтев од министра одбране Украјине Алексеја Резникова по питању обуке украјинских војника на овим тенковима у Шпанији.
15:36 26.01.2023
14:50 26.01.2023
Медведев о одбијању Зеленског да преговара: Жели милостињу од Запада
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев сматра да изјаве Владимира Зеленског да њему није интересантно да се састаје и преговара с председником Русије Владимиром Путином, имају за циљ да добије већу помоћ Запада.
„Очигледно је да је то реалан психолошки проблем, који ускоро може да постане и психијатријски. Међутим, ове бесмислене изјаве пацијента у зеленом имају конкретан циљ. Оне служе као оправдање за нову милостињу. „Време је да се донесу одлуке. За сада сам жив и контролишем све око себе. Дајте још оружја, јер је наш непријатељ несхватљив, подмукао и опасан. Али нећу се предати непријатељу, веома сам јак, нема преговора, нема никаквих контакта. Све у свему, скоро да ме се непријатељ плаши“, написао је Медведев на Телеграму.
14:44 26.01.2023
Трамп: Прво тенкови, па нуклеарно оружје. Зауставите тај безумни рат одмах!
Бивши председник САД Доналд Трамп изјавио је да, након испорука западних тенкова Украјини, сукоб може да добије нуклеарне размере. Он је апеловао да се конфликт под хитно заустави.
„Прво тенкови, а потом нуклеарно оружје. Зауставите тај безумни рат одмах. То је тако једноставно учинити“, написао је Трамп на друштвеној мрежи „Truth Social“.
14:40 26.01.2023
Шпанија ће Кијеву испоручити тенкове који 10 година стоје у складишту у Сарагоси
Влада Шпаније планира да припреми одређени број борбених тенкова „леопард“, који су се чували у складишту у Сарагоси више од десет година, како би их послала Украјини, изјавила је министарка одбране Шпаније Маргарита Роблес.
„Већ смо се повезали с представницима војне индустрије, пошто у Сарагоси има неколико тенкова 'леопард 2А4', који се одавно не користе. Намеравамо да размотримо који од њих могу да се користе, како бисмо испланирали ту испоруку“, рекла је министарка, али није прецизирала колико би тенкова Шпанија могла да пошаље Украјини.
14:34 26.01.2023
Око 63 одсто Немаца сматра да Немачка не треба да шаље ловце Украјини, следи из анкете коју је објавио лист "Шпигл".
13:04 26.01.2023
У Украјини су оштећени енергетски објекти у јужном, централном и југозападном региону, уништена је основна опрема високог напона једног од тих објеката, саопштила је национална енергетска компанија „Укренерго“.
12:54 26.01.2023
Шефица француске дипломатије стигла у Одесу
Министарка спољних послова Француске Катрин Колона саопштила је да је стигла у Одесу.
„У Одеси! Да покажемо да Француска подржава суверенитет Украјине и данас као и јуче“, написала је Колона на Твитеру уз фотографију из Одесе.
12:53 26.01.2023
Руске снаге заузимају нове положаје на прилазима Угљедару
Руске снаге заузимају нове положаје на прилазима Угљедару и успоставиле су контролу над трасом која води у град из Покровског, саопштио је саветник вршиоца дужности шефа ДНР Јан Гагин.
„Оно што могу тачно да кажем је да су наше снаге пресекле трасу Покровск-Угљедар. У току је размена ватре“, рекао је Гагин за телевизију „Први канал“.
12:52 26.01.2023
Ваздушна опасност поново објављена у четири области Украјине
Ваздушна опасност поново је објављена у Одеској, Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и делу Запорошке области која је под контролом украјинских снага, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
12:49 26.01.2023
Француски политичар: На Макрона врше притисак да пошаље тенкове Зеленском
Лидер француског покрета „Патриоти“ Флоријан Филипо сматра да на председника Француске Емануела Макрона врше притисак да пошаље тенкове „леклер“ Украјини.
„Судећи по свему, на Макрона врше притисак да упути наше тенкове 'леклер' Зеленском“, написао је Филипо на Твитеру.
У недељу је Макрон изјавио да не искључује ниједну од варијанти када је реч о испоруци оружја украјини, укључујући и тенкове „леклер“.
Филипо је апелово да се изврши притисак на Макрона да, напротив, не шаље тенкове Украјини.
„Ми смо за мир, противимо се безумној ескалацији сукоба која може довести до трећег светског рата: никакве тенкове за Зеленског!“, написао је политичар.
12:30 26.01.2023
САД ће потписати уговоре о куповини „абрамса“, јер их немају довољно у залихама
Америчке власти ће после одлуке о испоруци тенкова „абрамс“ Украјини потписати одговарајуће споразуме о куповини са произвођачима, пошто их у складиштима Пентагона нема довољно, пише „Политико“.
Према наводима листа, за испоруку тенкова биће искоришћена средстава која је Конгрес САД издвојио кроз Иницијативу за допринос безбедности Украјине.
Према речима неименованог високо рангираног чиновника америчке администрације, јеан од разлога за закључивање уговора јесте то што у складиштима Пентагона нема довољно тих тенкова.
„Видели сте како смо то радили раније, ако немамо залихе у САД, онда се окрећемо куповини“, рекао је саговорник листа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала