- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Две панде би могле да закомпликују односе између Финске и Кине

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаПанда у московском зоолошком врту
Панда у московском зоолошком врту - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Две панде, које је Кина позајмила Финској пре пет година, могле би да утичу на трговинске односе две земље, уколико Хелсинки не обезбеди средства да их задржи, јер због пандемије панде нису постале уносна туристичка атракција, а трошкови њиховог чувања износе 1,5 милиона евра годишње.
Након потписивања споразума са Кином током посете председника Си Ђинпинга Хелсинкију 2017. године, две панде су позајмљене финском зоолошком врту Ахтари годину дана касније, објавио је данас Јуроактив.
Очекивало се да ће две панде, Луми и Пири, постати главна туристичка атракција у зоолошком врту, али због пандемије и великих трошкова које те животиње захтевају зоо врт је упао у велике дугове.
Чување панди кошта око 1,5 милиона евра годишње, са урачунатом, али необјављеном сумом од око милион евра која иде Кини као део, како се наводи, „зајма за узгој”.
Финске власти су биле принуђене да интервенишу поводом тог питања, иако према споразуму панде треба да остану у Финској више од 10 година, при чему је фински министар пољопривреде Анти Курвинен повукао у среду планирано буџетско финансирање од пет милиона евра.
„Радна група ће се бавити будућношћу позајмљених панди јер то питање мора ускоро да се реши“, написао је Курвинен на Твитеру.
Питање је прослеђено радној групи у којој су званичници министарстава пољопривреде и финансија.
За сада остаје нејасно ко ц́е наставити да плаћа обавезе према Кини, а, иако финске власти траже оснивање фондације за проналажење потребних средстава, опрезне су када су у питању последице које би могле да настану у трговини две земље, уколико би Хелсинки вратио панде Кини.
Панде су позајмљене на 1000. годишњицу финске државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала