- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Сребреници повампирена опасна Бакирова идеја против Српске

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Сребреница не може да постане дистрикт као што је Брчко јер Дејтонски споразум не дозвољава мењање граница и територија, каже политиколог Анђелко Козомара, који сматра да је циљ покретача ове иницијативе – бошњачких представника у Српској да додатно долију уља на ватру ситуације у БиХ.
Потпредседник владе Републике Српске из реда Бошњака, Ћамил Дураковић лобира како код домаћих тако и код страних представника да Сребреница добије посебан статус, попут Брчко дистрикта.

Сребреница не може бити дистрикт

Анђелко Козомара, политички аналитичар из Бањалуке, подсећа да је то исто својевремено тражио и Бакир Изетбеговић одмах после пресуде Хашког трибунала, тврдећи да је ту наводно почињен геноцид. Циљ им је био да Сребреница буде показатељ да су једине жртве у ратовима деведесетих били – Бошњаци.
„Они су тражили да се надлежност Републике Српске над Сребреницом измести из тог града и да она не буде више у оквиру РС. Дакле, Дураковић само понавља исту бошњачку песму о геноциду у Сребреници и тражи да Сребреница буде екстериторијална од РС,“ каже Козомора за Спутњик.
На питање да ли је то изводљиво да се деси Козомара каже следеће:
„Дураковић наравно неће добити то што тражи јер промена граница, односно било каква територијална промена захтева пристанак обе стране по Дејтонском споразуму. Никаква правна могућност не постоји, за то нема ни политичке воље у РС да се Бошњацима направи такав уступак,“ уверен је наш саговорник.
Он додаје да је ово „непотребно таласање“ Ћамила Дураковића и беспотребно прављење тензије.
„Све ове године од Дејтона па наовамо, дакле пуних 28 година Сребреница је предмет разних спекулација и узрок нетрпељивости на подручју целе БиХ,“ закључује Козомара.

Шта је дистрикт Брчко

Наш саговорник такође очекује да апропо ове теме буде још неких, како је рекао таласања, од стране „немачког туристе Кристијана Шмита“, али додаје да је тако нешто за очекивати.
Брчко Дистрикт, службено Брчко Дистрикт Босне и Херцеговине, јединица је локалне самоуправе под суверенитетом Босне и Херцеговине, која је формално под заједничком управом Републике Српске и Федерације БиХ као кондоминијум, али са властитим институцијама. Брчко Дистрикт је званично успостављен 8. марта 2000. године, годину дана након коначне одлуке међународне арбитраже за Брчко (област је била предмет међуентитетског спора након потписивања Дејтонског споразума). Дистрикт Брчко је проглашен на целој територији предратне општине Брчко, од које је по Дејтонском споразуму 48 одсто припало РС (укључујући и град Брчко), а 52 одсто Федерацији БиХ.
© Wikipedia / PANONIANВласти Републике Српске нису никада званично прихватиле одлуку међународне арбитраже од 5. марта 1999. године, којом јој је овај град одузет
Република Српска (црвено) и Брчко дистрикт (зелено) - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Власти Републике Српске нису никада званично прихватиле одлуку међународне арбитраже од 5. марта 1999. године, којом јој је овај град одузет
Власти Републике Српске нису никада званично прихватиле одлуку међународне арбитраже од 5. марта 1999. године, којом јој је овај град одузет. Том одлуком Република Српска је изгубила територијални континуитет и физички је пресечена на западни и источни део. Влада Републике Српске и даље сматра да је успостављањем Брчко Дистрикта нарушена основна структура Дејтона, којим је БиХ уређена као држава са два ентитета у територијалном размеру 49 одсто наспрам 51 одсто. Званични став Републике Српске формулисан од стране арбитра РС је и даље на снази.

Бошњачки разлози

Иначе, пре 16 година актуелни потпредседник Републике Српске Ћамил Дураковић био је председник Иницијативног одбора за посебан статус Сребренице.
Од тада се за Сребреницу ништа није променило набоље, тврди Дураковић, који зато сматра да та општина заслужује да има посебан статус, слично као Брчко дистрикт.
Са њим је сагласан и заступник СДА у Народној скупштини РС Рамиз Салкић који верује да би то изузимање овог подручја из административне управе ентитета РС и његово претварање у дистрикт био „логичан и нормалан потез“.
РЕГИОН
Свечана академија у Брчко Дистрикту поводом Дана Републике Српске /фото/
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
РЕГИОН
Додик: Нећу устукнути од обележавања Дана Републике Српске упркос претњама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала