- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Дојадиле провокације са Запада: Турски политичар предлаже да земља иступи из НАТО-а

© Sputnik / Sertac KayarПротест испред ваздухопловне базе „Инџирлик“ у Турској
Протест испред ваздухопловне базе „Инџирлик“ у Турској - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
НАТО алијанса води америчку егоистичну политику и не поштује интересе Анкаре, што је, сматрају руски експерти, разлог да се у Турској све чешће чују гласови с негативним оценама НАТО, Сједињених Држава и Европске уније.
Проблеми у односу Турске према НАТО-у трају већ неко време а заоштрили су се због намере да се у редове Алијансе приме Финска и Шведска, чему се Анкара противи. С друге стране, у НАТО не гледају благонаклоно на сарадњу Турске и Русије у низу области. Прес секретар владајуће Партије правде и развоја Омер Челик рекао је да Анкара не разматра могућност изласка и чланства у Алијанси, подсетивши да је Турска један од земаља оснивача НАТО.
Заменик председника партије „Ватан“(„Домовина“) Етем Санчак изјавио је да би Турска требало да изађе из НАТО.
„Алијанса нас својим провокацијама тера на овај потез. Ова организација покушава да нас увуче у конфронтацију са нашим суседом – Грчком. Осим тога, погледајте акције против Курана у Шведској и Холандији. Турска ће изаћи из Алијансе за пет-шест месеци. Повлачење из ове организације је постало хитно и обавезно“, изјавио је он.

Многи у Турској не подржавају политику НАТО-а

Како каже за Спутњик руски политиколог Олег Гушин, НАТО уопште не води рачуна о интересима Турске.
„Сједињене Државе воде егоистичну политику. Њихово понашање је немогуће толерисати. Не знам каква држава треба да буде да би то истрпела. Што се тиче Турске, ово је земља која има амбиције. И она захтева поштовање. Међутим, Алијанса не схвата како треба да се понаша. И због тога све више становника сматра да Турској НАТО није потребан и не разуме шта ова земља ради у овој организацији“, објашњава стручњак.
Према речима публицисте Станислава Хатунцева, у Турској је исламизам водећи тренд.
„А он подразумева критички однос према Западу, Сједињеним Државама и Европи. Због тога је све више становника Турске који не гаје превише симпатија ни према НАТО-у, ни према Америци. Ипак, једна ствар је шта мисле и желе обични људи, а друга ствар је политика“, констатује саговорник Спутњика.

Зашто је излазак из НАТО неисплатив за Турску

За турску владајућу елиту, како истиче Хатунцев, заиста је неисплативо да ова држава изађе из Алијансе.
„Пре свега, НАТО је организација која има јаке војно-политичке везе. Турска је добила много оружја из земаља НАТО-а, Сједињених Држава и Европе. И ако она изађе из ове организације, онда ће то оружје постати неупотребљиво јер Анкара више неће добијати ни муницију за њега“, објашњава саговорник Спутњика.
Ипак, како каже Хатунцев, излазак Турске из НАТО не би био неповољан само за Анкару, него и за Сједињење Државе и Запад.
„Њима иде у корист да Турска буде политички актер које ће деловати у интересу Западу. Зато се излазак ове земље из НАТО се неће догодити, бар не у догледној будућности. Пре се може очекивати јачање прозападне и проамеричке линије у турској политици упркос вољи и жељи турског становништва“, констатује стручњак.
Према речима Санчака, истраживања јавног мњења показују да 80 одсто становника Турске сматра да су Сједињене Државе земља која води деструктивну политику против Анкаре.
„Опет је турски народ почео да саосећа са Русијом и Путином. Народ је видео претње и иде испред оних који су на власти“, закључио је Санчак.
Што се тиче акције против Курана, прошле суботе, лидер данске крајње десничарске партије „Хард лајн“ Расмус Палудан добио је дозволу да испред турске амбасаде у Стокхолму одржи митинг на коме је запаљен Куран.
Турско Министарство спољних послова саопштило је да спаљивање Курана у Стокхолму указује на ниво исламофобије, расизма и дискриминације у Европи. Такође, паљење Курана осудила су и министарства спољних послова Саудијске Арабије, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата. Паљење Курана у Стокхолму осудила је и Русија која је позвала да се предузму мере против екстремиста.
Премијер Шведске Улф Кристерсон - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
СВЕТ
Шведски премијер: Надамо се повратку на дијалог са Турском о уласку у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала