- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски систем град у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски: Русија спрема велику освету; Данска предала Украјини све своје "цезаре"

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 341. Украјина планира да почне са употребом немачких и америчких тенкова на пролеће. Одсуство реакције Запада на украјинско гранатирање болница у Новоајдару и Новој Каховки потврђује његову директну умешаност у сукоб, саопштило руско Министарство спољних послова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:08 30.01.2023
Снаге "вагнера" кренуле су у снажну офанзуву на Артјомовска.
"Тешке борбе се воде код Бахмута. Руси нападају са севера и југа", пишу украјински медији.
20:37 30.01.2023
Данска премијерка Мете Фредериксен потврдила је да је Копенхаген предао 19 самоходних артиљеријских оруђа "цезар" Украјину. Она је то изјавила у понедељак у Одеси током заједничког брифинга са украјинским председником Владимиром Зеленским.
„Предајемо свих наших 19 система цезар“, рекла је она током посете Одеси и додала да ће Данска подржавати Украјину „колико год буде потребно – оружјем, хуманитарном помоћи, обуком украјинске војске“.
18:59 30.01.2023
Русија спрема освету, али украјинска војска ће је зауставити, изјавио је Владимир Зеленски.
„Русија заиста жели неку врсту велике освете, мислим да је већ покренула. Мислим да офанзива неће имати неки позитиван резултат. Верујем у нашу војску. Мислим да ћемо их (руску војску) полако заустављати, разбијати и припремати своју велику контраофанзиву“, рекао је Зеленски.
17:41 30.01.2023
Руска артиљерија погодила је украјинску војну базу у граду Очакову, рекао је за Спутњик извор из блиског круга команде Оружаних снага Украјине.
„Ноћу је извршен артиљеријски напад на базу украјинске Ратне морнарице у граду Очаково, где се налази једна од јединица 73. поморског центра за специјалне операције. У нападу је уништена витална инфраструктура. Непријатељ је изгубио три возила, елиминисано је 14 нациста, а седам је повређено“, рекао је он.
Међу ликвидиранима су британски плаћеници који су обучавали украјинске војнике саботажама у Црном и Азовском мору.
Да су у Очакову одјекнуле експлозије, пренели су украјински медији рано јутрос.
16:32 30.01.2023
Француска и Аустралија договориле су заједничку производњу муниције за испоруке у Украјину, саопштио је министар одбране Флоранс Парли.
16:22 30.01.2023
Холандски борбени авиони Ф-35 почели су у понедељак своје прве тренажне летове у Пољској у оквиру мисије НАТО-а, рекла је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен.
Прошле недеље, холандски борбени авиони Ф-35 стигли су у Пољску да патролирају небом у оквиру мисије НАТО-а.
16:20 30.01.2023
Експлозије у Дњепропетровску, јављају украјински медији.
13:34 30.01.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски допутовао је у Николајев, где би требало да се састане са данском премијерком Мете Фредериксен, пише портал „Страна.уа“, позивајући се на извор у кабинету Зеленског.
13:06 30.01.2023
Европска унија не сматра да испоруке западних тенкова Украјини представљају ескалацију конфликта, већ само одговор на ескалацију од стране Русије, изјавио је портпарол спољнополитичке службе ЕУ Петер Стано.
„Ово није ескалација, ово је одговор на агресију и ескалацију Русије која траје скоро годину дана“, рекао је он.
„Ми пружамо Украјини средства за заштиту и наставићемо ову подршку колико год буде потребно“, истакао је Стано на конференцији за медије.
12:53 30.01.2023
Противваздушни ракетни систем С-300В4 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руска ПВО оборила украјински војни хеликоптер Ми-8; заузете нове борбене линије код Угљедара
11:00 30.01.2023
Пољска би могла предати Украјини своје ловце Ф-16 само у координацији са НАТО-ом, изјавио је премијер ове земље Матеуш Моравјецки.
„Као што је то било пре неколико месеци у контексту ‘мигова’, тако ће и свако друго ваздухопловство реализовати и вероватно предавати у координацији са земљама НАТО-а. Овде ћемо деловати у пуној координацији“, рекао је Моравјецки, одговарајући на питање да ли је Пољска спремна да Украјини преда своје ловце Ф-16.
10:58 30.01.2023
Добровољци одреда Стаљинград пред одлазак у зону специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руско Министарство одбране снабдеваће добровољце оружјем, техником, храном и медицинском помоћи
10:51 30.01.2023
У граду Очакову у Николајевској области Украјине догодиле су се експлозије, јављају локални медији.
10:17 30.01.2023
Столтенберг позвао Јужну Кореју да пружи војну помоћ Украјини
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Јужна Кореја треба да следи пример Немачке, Шведске и других земаља, промени став и донесе одлуку о пружању војне помоћи Украјини ради подршке демократији и успостављању стабилног мира, пренела је агенција Јонхап.
Он је у говору на Институту за перспективна истраживања „CHEY“ током посете Сеулу захвалио Јужној Кореји за економску подршку Украјини, али је такође позвао да пређе на разматрање питања пружања војне помоћи.
07:53 30.01.2023
Руске снаге настављају да напредују у Угљедару и утврдиле су се у источном делу града, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да је у току напредовање и у предграђима Угљедара.
Према његовим речима, у Артјомовску се настављају жестоке борбе.
„Прерано је говорити о оперативном опкољавању Артјомовска, тамо се настављају прилично жестоке борбе. Група ‘Вагнер’наставља да ради даноноћно. Негде се воде позиционе борбе, али у главним областима видимо, наравно, напредак“, истакао је Пушилин.
Ослобођење села Благодатно у Артјомовском округу ДНР значајно ће побољшати позиције руских јединица и омогућити да се пресече још један од путева снабдевања противника, истакао је Пушилин.
„Сада нам је важно да пресечемо пут Часов Јар-Артјомовск. То је један од ретких преосталих путева снабдевања непријатељске групе. Овде видимо и одређене успехе у ослобађању насеља Благодатно, што ће омогућити да се значајно унапреде наше позиције и пресече један од путева снабдевања у рејону насеља Красна Гора“, објаснио је он.
Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин у недељу је саопштио да су јединице ове групе преузеле контролу над селом Благодатно, које се налази између Соледара и Артјомовска.
07:19 30.01.2023
Украјинске оружане снаге ће вероватно почети да користе западне тенкове у борбеним дејствима на пролеће, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников у интервјуу за канадску телевизију „Си-Би-Си“.
Према речима министра, украјинске снаге намеравају да од испорука које су обећале западне земље формирају најмање два тенковска батаљона која ће бити искоришћена „за наставак контраофанзиве“.
07:12 30.01.2023
Украјинска команда распоређује додатне снаге у област Часов Јар код Артјомовска, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„Код насеља Часов Јар примећено је јачање украјинских позиција. Оружане формације Украјине јачају стара и граде нова утврђења, раде на опремању ватрених положаја, а постављају и минска поља“, рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала