Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Двострука игра Америке и Немачке: И Курти сит, и ЗСО по њиховом

© Фото : Спутњику уступила канцеларија за КиМГрачаница билборд
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Наравно да и Немци и Американци због наставка дијалога притискају Приштину да се формира Заједница српских општина, али паралелно са тиме хоће и Куртију да учине, да ублаже ЗСО онакву каква је потписана у Бриселу и на елегантан начин заобиђу тај споразум и суштину овлашћења Заједнице која из тог споразума произилази.
Ово је мишљење Зорана Анђелковића бившег председника Привременог Извршног већа Косова и Метохије поводом данашњег састанка код америчког амбасадора у Приштини посвећеног ЗСО, као и на разне варијанте Заједнице српских општина које колају политичким круговима, а чији је нацрт статута представила Фондација Фридрих Еберт .

Двострука игра Запада око ЗСО

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поручио је након састанка да је оснивање Заједнице српских општина хитна и важна ствар, али и додао да су САД јасно ставиле до знања да ''не подржавају ниједан споразум који крши Устав Косова'', или који ''угрожава његов суверенитет, независност и мултиетнички карактер''.
Анђелковић напомиње да се по Бриселском споразуму у 22 тачке тачно дефинише шта је ЗСО и шта треба да има.
„Све друго је, што би се рекло, „помоћ у лету“ која ништа не значи и „труд“ оних који то сигурно не раде за џабе, већ их неко плаћа за то,“ каже Анђелковић.
Он се осврнуо и на изостанак Аљбина Куртија са састанка у америчкој амбасади у Приштини на тему ЗСО, на коју није био ни позван, што је, сматра, очекивано.

Курти не жели никакву ЗСО

„Курти је против формирања било какве ЗСО а посебно по принципу из Брисела. Међутим, ово „форсирање“ ЗСО може да се посматра у два правца: једно је притисак и Немачке и Америке да се формира ЗСО, а друго да се ми амортизујемо да та ЗСО не буде у складу са Бриселским споразумом, што је за Србију неприхватљиво,“ упозорава Анђелковић.
Сума сумарум, каже Анђелковић, јасно је да без формирања ЗСО нема даљих преговора а то је и Србија рекла. Наравно да и Немци и Америка због наставка дијалога врше притисак на Приштину да се ЗСО формира али, напомиње он, паралелно са тиме хоће и Куртију да учине и да ублаже ингеренције ЗСО која је потписана у Бриселу.
„Зна се ко је овлашћен за усаглашавање текста статута ЗСО која се заснивају на 22 овлашћења које ЗСО има према Бриселском споразуму,“ истиче наш саговорник.

Бриселски споразум "старији" од косовског Устава

Слично мишљење као и Анђелковић на ову тему има и Перко Матовић из Центра за националну политику, наглашавајући да је ЗСО прихватљива за нас само ако је формирана по гаранцијама добијеним од Европске уније Бриселским споразумом.
Он истиче да предлог ЗСО који је дошао из Фондације Фридрих Еберт нема везе са тим.
„По том предлогу статут ЗСО треба да буде усклађен са косовским Уставом, јер је то начин да се оправда положај Аљбина Куртија. Међутим, никако не може Бриселски споразум да буде доњи у односу на Устав Косова већ може да буде само обрнуто. Дакле, косовски Устав треба да се усагласи са Бриселским споразумом јер су ту обавезу као такву преузели на себе и сада треба да видимо како и када ће је испунити. Надам се да ће то под притиском Америке и урадити, јер предлог ове Фондације не долази у обзир,“ каже Матовић.
Матовић тврди да Фондација Фридрих Еберт нема никаква утицај ни у самој Немачкој, иако је блиска тамошњој владајућој партији.
„Што се тиче њиховог предлога за статус ЗСО који је изнет, он није релевантан па свакако неће њен предлог бити тај о коме ће се преговарати. С друге стране, ваљада је јасно свима да они немају никаква овлашћења нити могућност да нешто мењају,“ каже Матовић.
Он додаје да је немогуће да нека трећа страна „доприноси“ формирању ЗСО, јер већ постоји принцип по коме она треба да буде формирана.
„Дакле, ЗСО ће се формирати по члановима Бриселског споразума и за то смо, како схватам, добили и гаранције од Америке да ће ЗСО бити формирана у складу са тим принципима,“ напомиње он.

Шта предлаже Фондација Фридрих Еберт

У тексту нацрта Статута ЗСО који је објавила Фондација Фридрих Еберт наводи се да је Статут највиши правни акт ЗСО, који би требало да усвоји Оснивачка скупштина те Заједнице, састављена од представника скупштина општина учесница у складу са Законом о потврђивању Првог споразума и Уставом Косова.
Нацртом се утврђује да је Скупштина ЗСО орган надлежан за измене Статута, као и да његове измене и допуне морају бити по истој процедури, као и процедуре усвајања.
Такође се истиче да је чланство у ЗСО добровољно, а да се процедуре за додатно чланство, искључење из чланства и распуштање ЗСО утврђује Статутом.
„Асоцијација/Заједница неће заменити нити умањити права и интересе заједница у Републици Косово, како је то предвиђено њеним Уставом и предвиђено правним системом“, наводи се у нацрту.
Према том нацрту, активности ЗСО заснивају се на принципима добровољног учешћа његових чланова, унапређења демократије и локалне самоуправе, као и поштовања одредби о заштити и заступању права и интереса заједница уграђене у Устав и законе Косова.
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СРБИЈА
Британски амбасадор после дискусије у америчкој амбасади: Косово се обавезало на формирање ЗСО
Лого Заједнице српских општина - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СРБИЈА
Састанак о ЗСО одржан у Приштини без Куртија, огласила се америчка амбасада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала