- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Бразила: Нећемо слати муницију Кијеву; С Кином о миру између Украјине и Русије

© AP Photo / Andre PennerЛуиз Ињасио Лула да Силва
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Бразил није заинтересован да испоручује муницију која би била коришћена у сукобу у Украјини, изјавио је председник те земље Луис Ињасио да Силва.

„Бразил није заинтересован да испоруку муниције за рат између Украјине и Русије. Бразил је држава мира. Сада нам је битно да пронађемо оне који су за мир, та реч се до сада јако мало користила“, написао је он на Твитеру.

Порука је објављена практично одмах после његовог сусрета са немачким канцеларом Олафом Шолцом који је на турнеји по државама Јужне Америје.
Локални медији су раније пренели, позивајући се на изворе у Министарству одбране и владе, да је Бразул одбио Немачку по питању слања муниције за тенкове „леопард“.
„Предлажем да се формира клуб држава које желе да изграде мир у свету. Бразил је спреман да да свој допринос. Свету је потребан мир. Кинези у томе играју веома важну улогу. Ако одем у Кину у марту желим да са председником Си Ђинпингом разговарам о миру између Русије и Украјине“, навео је Лула у другом саопштењу.
Подсетимо, Велика Британија, Немачка и САД су се обавезале да ће Украјини испоручити тенкове.
Бразилски стручњак Чарлс Пенафорте оценио је за Спутњик да је влада донела исправну одлуку, одбивши да се умеша у сукоб.
Пенафорте сматра да је Бразил у праву што не жели да се директно умеша у сукоб и придржава се традиционалног правца његове спољне политике.
Према његовом мишљењу, овакав неутрални став доприноси могућој улози Бразила као посредника у сукобу Русије и Украјине, док Запад истовремено наставља да финансира Кијев.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Специјална операција у Украјини
Медведев: Испоруке тенкова Украјини неће спасити Европу у случају да избије трећи светски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала