- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Противваздушни ракетни систем С-300 - Sputnik Србија

УЖИВО Грчка неће слати тенкове Украјини; Кијев изашао из два споразума са Русијом

Пратите нас
У току је 342. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руске снаге напредују у подручју Угљедара и Артјомовска, украјинска војска се повукла са првих положаја у Запорошкој области. Украјинске снаге су покушале да пређу Дњепар у подручју Херсона, напад је одбијен, саопштиле су власти региона.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:13 31.01.2023
УН позвале утицајне земље да утичу на Русију и Украјину да се сукоб оконча
Уједињене нације позивају земље, које имају утицај на Русију и Украјину да подстакну стране да прекину сукобе, изјавио је заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.
„Ми немамо став по питању конкретне технике. Забринути смо што се ратни сукоби настављају и желимо да се они прекину. Желимо да све стране ураде што је у њиховој моћи да се сукоб оконча“, рекао је он коментаришући могуће испоруке ловаца Украјини.
19:14 31.01.2023
Грчки премијер Киријакос Мицотакис је током посете Јапану рекао да Грчка неће снабдевати Украјину тенковима "леопард 2", јавио је дописник грчке јавне телевизије ЕРТ из Токија.
Према речима дописника, Мицотакис је такву изјаву дао у интервјуу за Никкеи Асиа.
„Пружили смо значајну војну подршку Украјини, попут оклопних пешадијских возила, али нећемо дати тенкове леопард 2 из простог разлога што су апсолутно неопходни нашој стратегији одбране. Желимо да подржимо Украјину, али не на рачун наших одбрамбених способности“, цитира ЕРТ премијерове речи.
18:27 31.01.2023
Украјина напустила споразум са Русијом о ваздушном саобраћају
Украјина је изашла из међувладиног споразума са Русијом о ваздушном саобраћају, изјавио је представник владе у Врховној ради Тарас Мељничук.
„Прекинут је споразум између украјинске и руске владе о ваздушном саобраћају и сарадњи у области ваздушног саобраћаја, који је потписан 12. јануара 1994. године“, написао је он на Телеграму.
Кијев је прекинуо и међудржавни споразум о принципима сарадње у области производње и испоруке авијационе технике, који је потписан 8. фебруара 1993. године.
17:17 31.01.2023
Амерички председник Џозеф Бајден намерава да обави телефонски разговор са украјинским председником Владимиром Зеленским о снабдевању оружјем.
„Разговараћемо“, рекао је он, упитан шта мисли о новим молбама Зеленског за испоруку оружја, укључујући западне борбене авионе и ракете дугог домета, јавља АФП.
Бајден је у понедељак рекао да Сједињене Државе неће писпоручити борбене авионе Ф-16 Украјини, што Кијев тражи последњих дана. Украјинске власти су такође затражиле ракете АТАЦМС домета до 300 км.
16:48 31.01.2023
Ослобођење Артјомовска ће представљати значајни стратешки губитак за Кијев, за руске снаге ће се отворити пут ка Краматорску и Славјанску, рекао је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
"У стратешком погледу, Артјомовск је такође важан, јер се након ослобођења Артјомовска отвара пут према Краматорску, Славјанску и, наравно, за непријатеља ће то бити значајан губитак“, рекао је Пушилин на радију "Комсомолска правда“.
Он је нагласио да је већ сада јасно да ће непријатељ свим средствима држати Авдејевку, без обзира на губитке. После њеног ослобођења, украјинске трупе ће изгубити могућност да гранатирају Доњецк и Јасиновату.
Лидер ДНР је истакао да кијевски режим наставља да пребацује нове бригаде у Угљедар, укључујући маринце. Ослобођењем овог града, руској војсци ће бити отворен "оперативни простор" за офанзиву у правцу Курахово, Маринка, Красноармејск.
Према речима Пушилина, положаје украјинске војске треба померити од граница ДНР на удаљености са које оне више неће моћи да гранатирају њену територију.
16:13 31.01.2023
Француска шаље Украјини 12 хаубица „цезар“
Француска ће Украјини испоручити 12 хаубица „цезар“, изјавио је министар одбране Француске Себастијан Лекорн.
„Током разговора са министром одбране Украјине и председником Републике желим да саопштим да ће наш фонд дати подршку Украјини и испоручити 12 додатних хаубица „цезар“, рекао је Лекорн на прес конференцији са украјинским министром одбране Алексејем Резником у Паризу.
16:11 31.01.2023
Украјинске снаге су покушале да пређу Дњепар у подручју Херсона, напад је одбијен, саопштиле су власти региона.

„Данас су украјинске трупе поново покушале да пређу Дњепар у Херсонској области и утврде се на левој обали. напад је одбијен. Покушај непријатеља није успео“, рекао је портпарол губернатора области Владимир Васиљенко.

15:32 31.01.2023
Питање могућег повлачења украјинских трупа из Артјомовска (Бахмута) ће зависити од ситуације на терену, рекао је украјинској телевизији представник Источне групе Оружаних снага Украјине Сергеј Черевати.
„Повлачење се не може тек тако догодити. Команда има различите опције за деловање и прати непријатеља. За сваку његову акцију, уследиће контрамере“, рекао је Черевати.
Према његовим речима, аутопут до Артјомовска није блокиран, војска може да добија све што јој је потребно.
"Пут према Бахмуту није блокиран. До сада то нису успели. Све се ради да се не блокира кретање наших јединица. У Бахмут се испоручује сва неопходна опрема, муниција, храна итд“, рекао је он.
15:22 31.01.2023
Руски хеликоптери уништавају украјинске положаје у подручју Угљедара.
15:20 31.01.2023
У области Золотој Балке, Херсонске области, руски системи ПВО оборили у украјински Ми-8, написао је на свом телеграм каналу ратни репортер Евгеније Подубни.
14:01 31.01.2023
Лондон: Испорука ловаца Кијеву се не исплати
Лондон сматра да је испорука ловаца Украјини несврсисходна, преноси лист „Ивнинг стандард“ позивајући се на изјаву представника премијера Велике Британије Ришија Сунака.

„Британски ловци 'тајфун' и Ф-35 су изузетно сложени и за обуку за управљање њима потребни су месеци. Имајући то у виду, сматрамо да слање таквих авиона Украјини није сврсисходно“, навео је представник британског премијера.

Он је додао да ће Лондон наставити да пружа војну помоћ Украјини, као и да пажљиво прати захтеве Кијева
13:12 31.01.2023
Пољска не преговара о испоруци ловаца Ф-16 Украјини
Пољска у овом тренутку не преговара о испоручивању ловаца Ф-16 Украјини, изјавио је заменик министра националне одбране Пољске Војцех Скуркевич.
„У овом тренутку нема званичног разматрања испоручивања Ф-16“, изјавио је заменик министра за агенцију Франс прес.
12:33 31.01.2023
Руске снаге за ПВО у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Добровољци уз подршку артиљерије и авијације ослободили село Благодатно у ДНР
12:25 31.01.2023
Кијев никада није био партнер Будимпеште по питању закарпатских Мађара, од 2015. године њихова права се константно смањују и крше са сваким новим законом, оценио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
„Тежили смо добрим односима са Украјином, пре свега због тога што тамо живи 150.000 Мађара и ми бисмо желели да им буде што боље. Очигледно је да што су бољи односи с суседном државом, то је боље за мађарску националну мањину …. Али, Украјинци никада нису били партнери. Од 2015. Године Украјинци постепено, од закона до закона, крше и смањују права мађарске националне мањине“, рекао је он.
Мађарски медији су раније писали да се у Закарпатју спроводи највећа мобилизација од почетка сукоба у Украјини услед великих губитака 128. Закарпатске бригаде код Соледара.
Сијарто је раније изјавио да на врло суров начин мобилизује Мађаре у украјинску војску и да многи гину.
12:13 31.01.2023
Русија ће са Белорусијом потписати споразум о центрима за заједничку борбену обуку
Руски председник Владимир Путин наложио је потписивање споразума са Минском о отварању центара за заједничку борбену обуку војника оружаних снага Русије и Белорусије.
12:03 31.01.2023
У Запорошкој области је у јануару спречено седам терористичких напада и пронађено 18 складишта оружја, саопштио је новинарима начелник војне полиције овог региона са позивним „Чинар“.
Он је додао да војна полиција извршава задатке у сарадњи са јединицама МУП и Руске гарде.
Према његовим речима, војна полиција опремљена је свом неопходном техником, укључујући и оклопну, и наоружањем за извршавање задатака заштите цивилног становништва региона.
11:13 31.01.2023
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
РУСИЈА
Кремљ: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван
10:22 31.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине.
10:03 31.01.2023
Украјинске трупе напустиле су прву линију одбране у Запорошкој области и повукле се на унапред припремљене положаје друге и треће линије, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Према његовим речима, циљ офанзивне операције је постигнут, планови украјинске армије да крене у офанзиву у Запорошкој области на неко време су осујећени.
„Наша армија је ослободила нове одбрамбене линије. Заузела их је и сада има повољнији тактички и стратешки положај на запорошком фронту. Наша војска успела је да ослободи и преузме под ватрену или оперативну контролу девет насеља“, нагласио је Рогов.
Он је додао да су специјалне снаге украјинске војске током ноћи покушале да се пробију до руских положаја у Запорошкој области, али је напад одбијен.
09:46 31.01.2023
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СВЕТ
Председник Бразила: Нећемо слати муницију Кијеву; С Кином о миру између Украјине и Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала