- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Замена теза која боде очи – критеријуми нису исти када Ђоковић доминира

© AP Photo / Dita AlangkaraНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Неколико минута пошто је Новак Ђоковић освојио Аустралију на телевизији се појављује графика која показује освојен број Грен слемова у џепу Нолета, Рафаела Надала и Роџера Федерера. Изнад свега пише „Трка за најбољег тенисера у историји“. Као да су Грен слемови једино мерило. Али, јесу једино у чему Рафа и Роџер могу на црту Новаку.
Зато се већи део тениског света ухватио истих као пијан плота, част изузецима попут мадридске Марке. И скоро свуда поред „ГОАТ трке“ стоје подаци само о освојеним Грен слемовима.
Ту постоји неколико моралних и логичких питања и анализа.
Прво...
Ако су Грен слемови једино мерило за одређивање тога ко је најбољи тенисер у историји, онда је Новак дангубио освајајући преостали 71 трофеј у колекцији, од чега 38 мастерса или шест Завршних мастерса или то што је освојио Дејвис куп. Очигледно је то „небитно“. Очигледно је „небитно“ ни колико је седмица провео на првом месту (374 и то се повећава), колики му је био највећи ранкинг (16950 – највећи у историји), колико је пута завршавао годину на првом месту, колико му је укупни проценат победа, ни то што је бољи и од Надала и од Федерера у међусобним сусретима, то што је везао Нолетов слем, четири Грен слема, али не у истој години.
Дакле, наратив у светском тенису је такав да се стално потенцира прича о Грен слемовима. И тако је још од момента када је Новак покорио све остале рекорде, а Федереру остала само прича о највећим турнирима. Сада то важи за Надала који има 22 као и Новак, док је Швајцарац остао залећен на 20.
Одједном су мастерси постали исто небитни. Да не причамо о турнирима 500 или 250.
Грен слемови јесу можда најважнији у причи за најбољег тенисера икада, али нису једино мерило као што неки желе да представе.
У реду је да се прави фама око тога ко ће освојити највише Грен слемова, али никако то не сме да буде једино мерило. То је важило и пре него што је Новак сустигао Надала, али се бавимо овом темом баш сада када је Србин стигао Шпанца. И када ће га вероватно и престићи.
Друго...
Замислимо имагинарног тенисера из Египта или Етопије или из Вијетнама који је у каријери играо искључиво Грен слемове, који је освојио 23 Грен слем титуле, није никада био први на листи, није никада освојио ниједан други турнир нити направио било какав други успех. Дакле, та 23 Грен слема су му једини трофеји које је освојио.
Да ли би он могао да се престави као „ГОАТ“ светског тениса само на основу тога што је освојио највише Грен слемова?
Одговор се сам намеће. Тенис је много више од самог мерења броја освојених Грен слемова.
© AP Photo / Ng Han GuanНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Новак Ђоковић
Треће...
Замислите да Новак заврши каријеру са више Грен слемова од Рафаела Надала, али да је ипак Шпанац у каријери провео више седмица на првом месту АТП листе, што се свакако неће догодити. Али, замислимо.
Која је вероватноћа да би већина западних медија обрнула чунак и говорила како је ипак број седмица на првом месту АТП листе (у том имагинарном случају Надалова предност) важнији него број освојених Грен слемова (у том случају Новакова предност)?
Чини се да би их било много...
И да би на споменутој графици после Аустралијан опена испод натписа „Најбољи свих времена“ стајале бројке које показују број проведених седмица на првом месту, а не као сада број освојених Грен слемова.
Јер, то би то у споменутом случају давало предност Рафи или Роџеру.
Огњен Милић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СПОРТ
Запамтите ово име – нови Новак Ђоковић зове се Огњен Милић
Четврто...
Новак је схватио да мора да „туче“ највеће ривале у свим категоријама и да светском тенису једноставно не да повода да измисле неку нову која ће бити „најважнија“. Тако свима избија полако и последњи штих из руке - делује као врло вероватно да ће завршити каријеру са више освојених Грен слемова и од Рафаела Надала и од Роџера Федерера - јасно је да је одавно да је бољи од обојице у преосталим најважнијим категоријама, да је једини од све тројице освојио све мастерсе и све Грен слемове (минимум два пута).
Дакле, одавно је Новак схватио да може да буде најбољи у историји само ако бројке покажу да је најбољи у свим могућим категоријама и мерилима. Јер ако није у само једној, па макар то били и Грен слемови, сви остали ће се „ухватити“ баш за то.
И, коначно, пето...
Замислите да Новак заврши каријеру са 23 освојена Грен слема, а да Рафаел Надал остане на 22 (Роџер Федерер је свакако завршио каријеру са 20).
Да ли би онда рекли да је Новак најбољи у историји?
Па, вероватно би тада истакли да је најбољи тенисер(ка) у историји заправо Маргарет Корт која има 24 Грен слема и да је све ово што је Новак урадио у каријери недовољно, јер Аустралијанка има више Грен слемова.
Како сада ствари стоје, Новак ће свакако престићи Штефи Граф по броју седмица на првом месту светске листе (још један потенцијални податак за који могу да се позивају, али не још задуго), наоштрен је да освоји и преко 24 Грен слем титуле колико је освојила Маргарет Корт па да видимо онда шта ће бити нови изговор светског тениског наратива да Новак не буде признат за најбољег у историји.
Можда неће бити најбољи у њиховим очима зато што су Рафа и Роџер имали лепшу фризуру?
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СПОРТ
Пилић за Спутњик: Због Новака је моја душа испуњена – највећи је свих времена!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала