Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина послала специјалце у Лепосавић: Спрема се градња нових база, Срби протестују

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Аљбин Kурти данас је са тешком механизацијом и специјалном полицијом започео нелегалне радове на српској земљи у општини Лепосавић, конкретно селима Дрен и Лешак, коју је бесправно узурпирао 16. јануара некаквом једностраном одлуком о експропријацији, саопштио је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.
У засеоку Засеље, јутрос су Kуртијеви представници започели радове на проширењу пута који од магистралног пута води до врха брда које је обухваћено нелегалном експропријацијом, наводи Петковић.
„О овој новој узурпацији српске земље на северу Kосова и Метохије јутрос сам директно обавестио и све међународне представнике, као и лично посредника у дијалогу Мирослава Лајчака. Изнео сам јасан захтев да међународни представници зауставе нове једностране потезе Kуртија на северу и противправне радове у општини Лепосавић којима се одузима земља српских домаћина и планира рушење чак и српског гробља, зарад изградње нове нелегалне полицијске базе“, саопштио је Петковић.
Одлуку о нелегалној експропријацији Приштина је донела са јасном намером Kуртија да изазове нове тензије и кризу на терену, наводи Петковић.
У току је миран протест мештана Дрена код Лепосавића, због радова који се данас изводе на њиховим имањима, које је Приштина узурпирала експропријацијом, јавља Косово онлајн.
Заједно са окупљеним мештанима су председник привременог органа Лепосавића Зоран Тодић и члан председништва Српске листе Славко Симић.
Тодић је припаднику тзв. косовске полиције који је дошао да разговара са окупљенима пренео став мештана да се не слажу са било каквим почетком радова који су започели без њиховог знања.
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
СРБИЈА
„Приштина отима српску земљу у Лепосавићу“: Нови потез Куртија изазива кризу
Иградња базе  Јасеновик за тзв. полицију Косова - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
СРБИЈА
Састанак Српске листе и мештана Лепосавића због експропријације земљишта коју спроводи Приштина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала