- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Орлићи јуре трећу срећу – на путу им стоје Енглези и „стари дужници“

© Фото : Фудбалски савез Србије / Марко МетлашГоран Плави Стевановић – нови селектор У21 репрезентације Србије
Горан Плави Стевановић – нови селектор У21 репрезентације Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Млада фудбалска репрезентација Србије имала је тежак жреб за квалификације за Европско првенство 2025. године. Орлићи ће се надметати у Групи Ф са селекцијама Енглеске, Украјине, Азербејџаном и Луксембургом. Првопласиране селекције из девет група иду директно на ЕП, као и три најбоље другопласиране, док преосталих шест другопласираних иде у бараж.
Млада репрезентација Србије је у прошлости била синоним за успехе, памти се финале које су Бранислав Ивановић, Данко Лазовић и другови играли против Италије 2004. године.
Касније се пролазила група, али је у последњих неколико година сам пласман на завршни континентални турнир постао мисаона именица.
Серија лоших резултата у низу довела је до тога да се млада репрезентација Србије сроза чак у трећи шешир, па је добила два објективно јача ривала - Енглеску и Украјину.
Управо су Украјинци били кобни по Орлиће у претходном циклусу, јер су у оба наврата очитали лекцију играчима рођеним 2000. године.
Сада, генерација играча рођених од 2002. године и касније, предвођена селектором Гораном Плавим Стевановићем, покушаће да направи својеврсни подвиг и да из тешке групе са Енглезима и „старим дужницима“ Украјинцима, обезбеди пласман на Европско првенство, где је Србија последњи пут била 2019. године.
На првенство Еворпе директан пламан обезбедиће девет првопласираних селекција у својим групама, као и три најбоље другопласиране, док ће се шест другопласираних репрезентација борити кроз бараж за одлазак на завршни турнир у Словачкој, на који је домаћин аутоматски изборио учешће.
Селектор Горан Стевановић истакао је задовољство поводом исхода жреба.
„Према мом мишљењу и личним жељама, драго ми је да смо избегли Шпанију, Француску и Португал, јер то су три репрезентације које дефинитивно доста одскачу. Могу бити задовољан жребом, али Енглеска и Украјина ће нам бити велики конкуренти. Раде добро, имају одличне генерације, али све зависи од нас“, истиче Стевановић.
Нема лаких ривала, али „Орлићи“ морају да почну – од себе:
„Треба да направимо добру селекцију и урадимо све што је до нас, а сигуран сам да имамо капацитет, таленат и могућности. Верујемо да ова генерација има потенцијал, сви критеријуми ће бити на високом нивоу. Сигуран сам да нам ова група даје могућност да се надамо најбољем и изборимо најбољи могући резултат“, закључио је селектор Орлића.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Саша Лукић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СПОРТ
„Бикови“ су елиминисани, а Хрват је завапио због одласка Србина: Изгубили смо звезду
Вил Стил - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СПОРТ
Бајковита прича једног сањара – зачињена и жестоком новчаном казном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала