Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протест мештана Дрена: Не дају дедовину за базе Куртијевих специјалаца, потписана петиција /видео/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићМештани Дрена потписују петицију против одлука владе у Приштини
Мештани Дрена потписују петицију против одлука владе у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Трећег дана протеста у селу Дрен код Лепосавића, мештани овог и околних села одлучили су да потпишу петицију којом траже од привремене владе Косова да поништи одлуку о експропријацији њиховог земљишта и изградњи полицијске базе на њиховим имањима.
Јован Миловановић, један од окупљених мештана, каже да је петиција вид мирне борбе против узурпације њихове дедовине
„Ово је данас у Дрену, сутра ће бити у неком другом месту, на нама је да пробамо да останемо на нашој дедовини да деца могу несметано овде да пролазе. Покушаћемо овом петицијом да пошаљемо протест косовској влади у нади да ће ову бесправну одлуку поништити“, казао је Миловановић.
Један од мештана рекао је Спутњику да је данас овде да би показао свима да они желе да остану на својим огњиштима.
„Данас смо овде да покажемо да желимо да останемо на нашим просторима и да не дамо своју дедовину и отимање наше земље. Борићемо се за то да останемо овде где смо и до сада живели“, рекао је он.
Пре три дана тешка механизација из Приштине, коју су обезбеђивали припадници специјалне Росу јединице из Приштине, почели су са пробијањем и проширењем пута који води кроз села у околини Дрена како би се створили услови за почетак изградње базе пограничне полиције.
Након протеста мештана радови су обустављени, али одлука о експропријацији је и даље на снази, па се мештани због тога и даље налазе на путу у близини где су започети радови и како кажу ту ће остати док се одлука не стави ван снаге.

Тужба против Приштине због експропријације

Адвокат Небојша Влајић изјавио је за медије да ће, као правни заступник мештана села Дрен у близини Лепосавића, данас поднети тужбу против владе привремених приштинских институција, у којој ће од ње тражити обустављање експропријације земљишта у том и околним селима.
У тој тужби ће, као аргумент, бити наведено да за такве експропријације не постоји јавни интерес, да у сваком случају предност има приватни интерес да људи остану на свом земљишту, а да се изградња може обавити на неком другом месту, додао је Влајић.
За протест у селу Дрен, који се одржава већ трећи дан, он је рекао да се не одржава само због правног насиља, већ да је то суштинско питање опстанка, јер привремене власти у Приштини без икаквог правног акта жели да одузму земљиште мештанима површине 83 хектара, а није познато у које сврхе, иако се само претпоставља да ће бити изграђене базе пограничне полиције.
Влајић је указао да мештани имају право да знају шта се намерава градити на том земљишту, да имају право да учествују у том поступку и да оспоре ту одлуку.
У тужби ће се тражити обустава свих активности на тим парцелама и обустављање експропријације земљишта, истакао је Влајић.
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
СРБИЈА
„Приштина отима српску земљу у Лепосавићу“: Нови потез Куртија изазива кризу
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СРБИЈА
Приштина послала специјалце у Лепосавић: Спрема се градња нових база, Срби протестују
Изградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Протестно писмо Срба са КиМ амбасадорима Квинте, ЕУ, Кфору због нелегалне експропријације земљишта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала