- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Американци оборили кинески аеростат изнад САД /видео/

© AP Photo / Brian BranchАвион пролеће поред кинеског аеростата изнад територије САД
Авион пролеће поред кинеског аеростата изнад територије САД - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Америчко ваздухопловство оборило је кинески аеростат који је данима летео изнад САД.
Летелица је оборена изнад Атлантског океана.
Летелица, за коју у САД тврде да је шпијунска и припада Кини, док Пекинг наводи да је у питању цивилни балон за научне сврхе, данима лети изнад територије САД.
Балон, или аеростат, је долетео из правца Алеутских острва преко територије Канаде и стигао до државе Монтана.
Америчка војска у Атлантском океану спроводи акцију трагања за остацима балона, који је летео на висини од око 18.000 метара и пао је у америчке територијалне воде.
На снимку обарања види се мала експлозија и како балон почиње да пада, а у близини се виде амерички борбени авиони како лете.
Америчка војска потврдила је да је балон оборен, а срушио га је авион Ф-22 једном ракетом AIM-9X, на удаљености од шест наутичких миља од америчке обале, пренео је Ројтерс.
Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да је балон коришћен „у покушају да се осматрају стратешке позиције у континенталном делу САД“.
Амерички председник Џо Бајден изјавио је после обарања балона како је издао налог за његово рушење. Он је додао да је хтео ту наредбу да изда још у среду, али су му безбедносне службе саветовале да се то не ради док балон лети изнад насељеног подручја.
Бајден није одговорио на питање како ће овај потез САД утицати на односе са Кином.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен отказао је планирану посету Кини због случаја аеростата који се појавио изнад САД.
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СВЕТ
Сенатор: Кинески балон се приближио америчкој војној бази, главном месту стелт авиона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала