- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бизарни енглески прописи спречили да син легенде заигра с Митровићем

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаФутбол. Лига чемпионов. Матч ЦСКА - "Рома"
Футбол. Лига чемпионов. Матч ЦСКА - Рома - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Изгледало је као реалност, али је трансфер Џастина Клајверта из Роме у Фулам прошлог лета пропао последњег дана прелазног рока због радне дозволе. Минути су делили младог Холанђанина од партнерства са Митровићем у шпицу, али су се испречили бизарни енглески прописи.
Од Брегзита и изласка Острвљана из Европске уније, правила за рад фудбалера преко Ламанша су пооштрена, а син легендарног холандског нападача Патрика Клајверта је то осетио на својој кожи прошлог лета.
Званично образложење за одбијање радне дозволе за Клајверта млађег био је недостатак утакмица за Рому, иако је Холанђанин редовно играо за Ницу на позајмици претходне сезоне.
Све је то била последица релативно нових правила проистеклих баш из Брегзита.
Да је Џастин само једном био у протоколу за утакмицу „Вучице“ ове сезоне (у том тренутку била су одиграна три кола у Серији А) не би имао проблем да добије радну дозволу у Енглеској. Мада ни то није био једини услов.
Холанђанин је имао и доста бодова које је скупио наступима за Ницу сезону раније, али је морао да има и поене који се тичу ставке под називом „однос квалитета играча и клуба“, што га по актуелним прописима не квалификује за радну дозволу.
Да је прелазни рок у Енеглеској завршен прошлог лета пре старта нове сезоне Премијер лиге Џастин Клајверт би сигурно добио радну дозволу и постао саиграч нашег Александра Митровића у Фуламу.
Зато су одмах поједини експерти затражили од британских власти да попусте мало прописе, јер ако се нешто ускоро не промени, многи квалитетни фудбалери ван Енглеске неће моћи да заиграју у Премијер лиги баш због тих правила.
Клајверт је уместо Фулама завршио у Валенсији где игра солидно и има пет голова и две асистенције на 17 наступа ове сезоне.
Каземиро, Манчестер јунајтед - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СПОРТ
Целу каријеру носи погрешно име на дресу – зна то и неће да промени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала