- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон кажњава Анкару: Зашто Американци не испоручују борбене авионе Турској

© AP Photo / KENAN GURBUZТурски војни авион Ф-16
Турски војни авион Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе нису испоручиле Турској борбене авионе Ф-35, а одбијају да испоруче и ловце Ф-16. По оцени руских експерата, Вашингтон на овај начин кажњава Анкару због њене самосталне политике, коректних односа са Русијом, као и неспремности да подржи улазак Шведске у НАТО.
Како је изјавио турски председник Реџеп Тајип Ердоган, Анкара од Вашингтона није добила ни борбене авионе, ни новац за већ плаћене.
„Било је људи који су нам чак претили због куповине руског ракетног система С-400, а да ништа нису понудили заузврат. Сада преговарамо о набавци Ф-16, али они одбијају да их испоруче. Обећали су нам и авионе Ф-35, међутим, нису одржали реч. Иако смо их платили око 1,4 милијарде долара. Ми увек држимо реч и очекујемо то и од наших партнера“, изјавио је турскилидер.

Вашингтон кажњава Анкару

Како каже за Спутњик руски политиколог Владимир Шаповалов, понашање Турске изазива изузетно негативну реакцију код Сједињених Америчких Држава.
„Турска има посебну позицију. Ова држава се није придружила санкционој политици, него улаже напоре да нормализује односе са Русијом. Међутим, Сједињене Државе сматрају НАТО својом сфером утицаја, а на чланице гледају као на потчињене. И Анкара се овде очигледно не уклапа, јер у ствари води самосталнију политику од свих других чланица Алијансе“, објашњава наш саговорник.
На питање због чега Сједињење Америчке Државе нису испоручиле Турској борбене авионе, Шаповалов објашњава да Вашингтон на овај начин кажњава Анкару.
„Овде игра улогу и испорука руских ракетних система С-400 Турској. Од тог тренутка су почеле тензије у области наоружања између Сједињених Држава и Турске. Вашингтон сматра да су његови савезници дужни да купују искључиво америчко оружје и доносе приход америчком војно-индустријском комплексу. И овај потез Турске Американци сматрају малтене криминалним чином.
Војни авион Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Војни авион Ф-35
Осим тога, Сједињене Државе тренутно посебно нервира чврст став Анкаре о проширењу НАТО-а и уласку Шведске и Финске у Алијансу. И одбијање испоруке већ плаћених авиона је начин демонстрирања њиховог негативног става према Турској и покушај вршења притиска на ову државу“, констатује стручњак.
Да Вашингтон кажњава Анкару слаже се и руски стручњак за Блиски исток Сергеј Балмасов.
„Американци су имали жељу да казне Ердогана због његове самовоље. Турска је по снази оружаних снага надмашила чак и Немачку. А Ердоган жели још. Осим тога, овде се ради и о томе да турски лидер није ограничен само на НАТО, него и активно ступа у интеракцију са Русијом и купује од ње наоружање и системе противваздушне одбране“, објашњава саговорник Спутњика.

Показују Анкари где јој је место

И сада, према мишљењу Шаповалова, Сједињене Државе желе да покажу Турској ко је заиста газда у НАТО-у.
„По броју оружаних снага и по наоружању, турска војска је друга после америчке у НАТО-у. И ова земља се усуђује да показује своју самовољу и спроводи самосталну политику, уместо да, како би хтели у Вашингтону, искористи свој потенцијал у корист Сједињених Држава. Американци тренутно настоје да покажу Турској где јој је место у Алијанси. По њиховој визији, Анкара треба да иде стопама америчке политике“, објашњава стручњак.
На питање да ли ће Вашингтон на крају испоручити Анкари борбене авионе, Балмасов каже да се ова могућност не искључује.
„Постоји вероватноћа да ће Сједињење Државе после избора у Турској испоручити авионе Анкари. Међутим, њима је сада најважније да врше притисак на Ердогана“, наглашава саговорник Спутњика.
Подсетимо, шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је да Турска не може у садашњим условима да ратификује протокол о чланству Шведске и Финске у НАТО-у.
„Министар иностраних послова шведске владе нам је дошао у посету. Био је у парламенту, састао се с представницима партија. Он је чуо да све партије саопштавају исто, да без испуњавања обавеза према нама ратификација није могућа. Због тога у садашњим условима не треба говорити о одобравању тог документа“, изјавио је он.
Прошле недеље, током саслушања у америчком Конгресу, сенаторка Џин Шахин изјаснила се против испоруке борбених авиона Ф-16 Турској. Према њеним речима, да би Вашингтон предузео такав корак, Анкара мора да повуче све своје тврдње у вези са уласком Шведске и Финске у Алијансу.
Патриот систем противракетне одбране - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
СВЕТ
Тензије између савезника: САД одбиле да продају „патриот“ Анкари, док га Украјина добија – бесплатно
Сусрет изнад Тихог океана: Руски ловац спречио амерички авион да се приближи граници - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РУСИЈА
Турска спремна да купи руски Су-35, ако САД одбију да продају Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала