- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тензије између савезника: САД одбиле да продају „патриот“ Анкари, док га Украјина добија – бесплатно

© Фото : Wikipedia/Glenn FawcettПатриот систем противракетне одбране
Патриот систем противракетне одбране - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе намеравају да у оквиру новог пакета војне помоћи бесплатно испоруче Украјини системе ПВО „патриот“, које раније нису желели да продају свом НАТО савезнику – Турској, пише Спутњик Турска.
Амерички системи противваздушне одбране „патриот“ добро су познати Турској имајући у виду да је у новембру 2012. године та земља у оквиру члана четири Повеље НАТО-а затражила од савезника да јој пошаљу појачање у виду система ПВО како би заштитила своје пограничне територије у контексту ескалације војних дејстава у Сирији. САД, Немачка, Холандија, Италија и Шпанија одговориле су на захтев Турске и привремено су јој обезбедиле системе ПВО „патриот“.
У јануару 2013. године прва батерија тих система била је распоређена у турском Газијантепу. Међутим, Сједињене Америчке Државе су у то време прошириле сарадњу са курдским одредима за самоодбрану (који су проглашени у Турској за терористичку организацију), те су 2015. године донеле одлуку да повуку системе „патриот“ са турске територије „због промене тумачења терористичке претње“. У октобру исте године системи „патриот“ су извезени из Турске, а то су потом урадиле и Немачка и Холандија.
Тренутно се у Турској, у Адани, налази само један систем ПВО „патриот“, који је обезбедила Шпанија.

САД одбиле да продају „патриот“ Анкари

Турска се 2013. године пријавила за куповину система „патриот“ од САД. Међутим, Вашингтон је одбацио захтев Турске који је укључивао и предају технологија.
Исте године Турска је организовала тендер за турски систем противваздушне и противракетне одбране дугог домета „Т-ЛОРАДИМС“. Иако су се пријавиле и америчке компаније „Локид Мартин“ и „Рејтион“ са „патриотом“, на тендеру је победила кинеска компанија „ЦПМИЕЦ“ која је закључила уговор вредан 3,4 милијарде долара. Међутим, реч је о компанији коју су САД 2013. године унеле на санкциони списак. То је изазвало тензије у односима САД и Турске. Због тога је Анкара 2015. године под притиском Запада била приморана да поништи резултате тендера.
Настојећи да задовољи своје хитне потребе за системом ПВО, Турска је 2017. године склопила споразум са Русијом вредан 2,5 милијарди долара за набавку две батерије ПВО С-400. Тренутно су завршени припремни радови за распоређивање система С-400 на територији Турске и они су спремни за употребу.
Након што је Анкара купила руске системе, САД су увеле санкције турској Управи за одбрамбену индустрију и појединцима према Закону о супротстављању противницима Америке посредством санкција.

Шта обухвата амерички пакет војне помоћи Кијеву?

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је 21. децембра саопштио да ће САД пружити Украјини нови пакет војне помоћи вредан 1,85 милијарди долара. Он ће обухватати једну батерију система ПВО „патриот“, муницију за „хајмарс“, 500 комада високо прецизних граната калибра 155 милиметара за хаубице, 30 минобацача различитог калибра, 157 оклопних возила, ракете „харм“, високо прецизне авионске ракете, 2.700 бацача граната и друга средства одбране. Поред тога, Украјини ће бити испоручено 45.000 артиљеријских граната калибра 152 милиметра, 50.000 пројектила за системе „град“ калибра 122 милиметра и 100.000 тенковских граната калибра 125 милиметара.
Ракетни систем „патриот“ у Јапану  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СВЕТ
Американци „патриотом“ иду преко црвене линије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала