- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тектонски поремећај у Минхену – легенда се за трен претворила у „издајника“

© AFP 2023 / MARCO BERTORELLOМануел Нојер
Мануел Нојер - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Идилична слика десетроструког узастопног шампиона Немачке поприлично је покварена ове зиме. Бајерн из Минхена више није страх и трепет у Бундеслиги, а као врхунац кризе која га потреса уследио је сукоб са голманом и капитеном Мануелом Нојером.
Један од најбољих чувара мреже света својевремено је због трансфера у Бајерн трпео претње смрћу у Гелзенкирхену, добијао писма са метковима унутра и постао „персона нон грата“ у родном граду.
Годинама су и Нојер и Бајерн уживали у минхенској идили. Трофеји су се ређали, бонуси се узимали, а немачки репрезентативац је постао рекордер у многим сегментима фудбалске игре и освојио две Лиге шампиона.
Успон Бајерна у Немачкој поклопио се са доласком легендарног голмана, међутим, ова зима донела је изненађујући развој ситуације на релацији клуб - играч. И све то због скијања.
Наиме, по завршетку Мундијала у Катару на коме је Немачка доживела дебакл и испала у првом кругу такмичења, Нојер је одлучио да „скокне“ мало до планине и „убије“ време до почетка припрема Бавараца. Отишао је на скијање без дозволе клуба, а судбина је хтела да падне и поломи ногу.
Због повреде коју је доживео немачки репрезентативац се неће враћати на гол Бавараца до краја ове сезоне, а Бајерн се изненада суочио са довођењем новог голмана Швајцарца Јана Зомера из Борусије Менхенгладбах за десет милиона евра.
Али, ту није стављена тачка на однос Бајерна и Нојера. Неколико дана по наставку сезоне шампион Немачке је изненада уручио отказ Тонију Тапаловићу, дугогодишњем тренеру голмана и куму Мануела Нојера који је лично јако везан за Хрвата.
Уосталом, баш због Тапаловића је Немац неколико лета боравио на хрватском приморју током одмора.
„Био је то велики ударац за мене. То је била најбруталнија ствар коју сам искусио у каријери. Kао да ми је неко ишчупао срце“, рекао је Нојер за британски „Атлетик“.
Спортски директор Бајерна Хасан Салихамиџић најавио је могућност казне за капитена минхенског клуба због коментара на тему отказа за Тапаловића.
„Разумем да је ова одлука утицала на Нојера, али очекивао сам другачије понашање од њега, посебно зато што је капитен Бајерна. Одлука, која је и за нас била тешка, нема никакве везе са Мануелом и то смо му објаснили“, рекао је Салихамиџић.
Босанац је најавио нови разговор са капитеном Бајерна.
„Разочарање које описује због отказа Тапаловићу преовладава код Нојера, јер је ставио своје личне интересе изнад клупских. О томе ћемо са њим разговарати сензибилно и интерно“, додао је популарни „Брацо“.
Понашање капитен критиковале су и легенде Бајерна. Дитмар Хаман тврди да Нојер не би требало више да брани за Бајерн.
„Неке Нојерове изјаве су срамотне. Показују његову таштину, јер је себе ставио на прво место, а не клуб“, додао је Хаман.
Лотар Матеус такође каже да Нојер мора да буде свестан одговорности коју има.
„Нојерове изјаве су тешке, неће да буде лако да се поправи ова ситуација. Не знам зашто је тако реаговао, нико није умро, Тапаловић је добио отказ. Нојер би морао да прихвати оно што се дешава у клубу, а не да то јавно коментарише и напада свог послодавца“, закључио је Матеус.
Голман Немачке Нојер пролази поред Мексиканаца који се радују победи над његовом репрезентацијом - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
СПОРТ
Хрват и „карта у једном правцу“ изазвали земљотрес у Минхену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала