- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Веома озбиљно наоружање: Руска флота добија нови моћни брод

© Пресс-служба судостроительного завода "Северная верфь" / Уђи у базу фотографијаПоринуће фрегате „Адмирал Головко“ у Санкт Петербургу
Поринуће фрегате „Адмирал Головко“ у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Вишенаменска фрегата „Адмирал Головко“ ускоро треба да постане део руске флоте. Тиме се, како кажу за Спутњик руски војни експерти, осигурава безбедност Русије не само са мора, него и са копна. Овај ратни брод опремљен је најмоћнијим наоружањем и оспособљен да наноси прецизне ударе по непријатељским објектима на мору и копну.
Како пише амерички лист „19FortyFive“, када фрегата коначно буде стављена у службу, постаће један од најспремнијих бродова руске ратне морнарице.
„Овај брод је наоружан крстарећим ракетним системима „Калибар-НК“, „Оникс“, као и савременим системима противваздушне одбране „Полимент-Редут“, наводи се у публикацији.

„Веома озбиљно наоружање“

Како каже за Спутњик руски војни експерт Василиј Дандикин, „Адмирал Головко“ је руски вишенаменски брод.
„‘Адмирал Головко‘ је изграђен у Санкт-Петербургу. Овај ратни брод је намењен за далеку пловидбу, за поморску и океанску зону. Од других бродова разликује се по томе што има веома озбиљно наоружање. Опремљен је хиперсоничним ракетама ‘циркон‘. Такође, има и противваздушни ракетни систем који може да користи ракете средњег и мањег домета. Осим тога, поседује и средства за борбу против подморница и уништавање торпеда“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и руски војни историчар Јуриј Кнутов. Према његовим речима, „Адмирал Головко“ је веома озбиљно оружје нове генерације.
„Он је опремљен хиперсоничним ракетама ‘циркон‘ које ће га претворити у веома озбиљно оружје. Овакве ракете нема ниједна држава на свету. Способан је да наноси ударе по ударним носачима авиона. А што се тиче његове аутономне пловидбе, она може да траје око тридесет дана“, објашњава саговорник Спутњика.
Главни задатак овог брода је, према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, борба против непријатељских површинских бродова.
„Хиперсоничне ракете ‘циркон‘, којим је опремљен овај брод, способне су да гађају мете на удаљености од хиљаду километара. И захваљујући овим пројектилима, он ће бити у стању да се бори чак и са целом групом бродова. Осим ‘циркона‘, ‘Адмирал Головко‘ биће наоружан и ‘Калибрима‘ и ‘Ониксима‘. Међутим, што се тиче ‘Калибра‘, они ће се користити за гађање копнених циљева на удаљености од 1000 до 2000 километара“, констатује наш саговорник.

Чува Русију са мора и копна

Улазак у састав руске флоте „Адмирала Головка“, како каже Леонков, има везе са агресивном политиком коју спроводе земље-чланице НАТО против Русије.
„Видимо учешће Алијансе у украјинском сукобу. Они су на њиховој страни. Испоручују им оружје. И на основу саме помисли да је НАТО већ учесник у сукобу, појава овог брода је сасвим благовремена“, објашњава стручњак.
Руски војни експерт Виктор Литовкин наглашава да је главни разлог уласка овог брода у састав руске флоте – осигуравање безбедности Русије.
„Ово има везе са земљама-чланицама НАТО. Постоје разне претње. И ми их узимамо у обзир. Његовим уласком у састав флоте осигурава се безбедност Русије не само са стране мора, него и са копна. Сваки брод је повезан са копном. Он не представља само једну јединицу. Повезан је и са копненим снагама и са стратешком авијацијом“, констатује саговорник Спутњика.
Треба напоменути да је овај брод назван у част адмирала Арсенија Головка, који је током целог Другог светског рата командовао Северном флотом.
Подсетимо, фрегата „Адмирал Головко“ је трећи брод пројекта 22350. Главне и прве серијске фрегате „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Касатонов“ увелико су део Северне флоте.
Фрегата Адмирал Горшков - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
РУСИЈА
Шојгу: Фрегати „Адмирал Горшков“ предстоји дуга пловидба, биће примењене ракете „циркон“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала