- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Бактерија која је узрок чира и рака на желуцу може да се шири међу члановима породице

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЛаборант у научном центру
Лаборант у научном центру - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Када гастроинтестинални проблеми укључују тзв. хелико бактерију (Helicobacter pylori), чланови домаћинства пацијента такође би требало да се тестирају на инфекцију, показало је кинеско истраживање.
Иако обично асимптоматске, инфекције желуца или почетног дела танког црева хелико бактеријом најчешћи су узроци пептичког улкуса.Ова бактерија такође може да изазове гастритис, иритацију желудачне слузнице и, у ретким случајевима, ако се не лечи, може довести до рака желуца.

Ширење бактерије међу члановима породице

Истраживачи у Кини спровели су тестове на хелико бактерију на свим члановима 10.735 породицау 29 покрајина. Међу 31.098 испитаника обухваћених студијом, приближно 43 одсто одраслих и 21 одсто деце и адолесцената били су заражени.
Само 29 одсто породица није имало инфекције. Свих преосталих 71 одсто имало је барем једног зараженог члана, укључујући 20 одсто у којима су заражени сви чланови породице, објавили су истраживачи у часопису „Гут“.
Изложеност зараженим члановима породице вероватно је главни извор ширења, претпоставили су научници. Док је 14 одсто деце и адолесцената који живе санезараженим родитељима било заражено, та је стопа била 34 одсто међу децом која живе са два заражена родитеља.

Инфекција се најчешће добије у детињству

Преваленција хелико бактерије посебно је висока у Кини. Према америчком Националном институту за дијабетес, пробавне и бубрежне болести и инфекције хелико бактеријом погађају 30 до 40 одсто људи у Сједињеним Америчким Државама.
Најчешће се инфекција добије у детињству. Научници су рекли да њихова открића упућују на то да, када се установи да је пацијент заражен хелико бактеријом, цела породица треба да се тестира и сви заражени чланови требада се лече, пренео је „Индекс“.
Инфекције се елиминишу антибиотицима.
Алоје вера - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
ДРУШТВО
Зашто је алоја издашан дар природе
Мед - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2016
Тајне руске медицине: Природом против желудачних и стомачних тегоба
Јаја - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2017
Рецепт који вам неће открити ниједан фармацеут
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала