- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Америка покушава да биолабораторијама обезбеди војну предност

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЗнак за биолошку опасност
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
САД развојем компонената биолошког наоружања покушавају да себи обезбеде војну предност, чиме стварају претњу целокупном свету, изјавио је потпредседник Савета Федерације Русије и копредседавајући парламентарне комисије за истраживање рада америчких биолабораторија у Украјини Константин Косачов.

„Као резултат нашег годишњег рада, посебно након што смо се упознали са извештајем Агенције за елиминисање претњи Министарства одбране САД, нама је јасна целокупна вертикала доношења одлука и да је налогодавац експеримената америчко Министарство одбране које служи стратегији Сједињених Америчких Држава за пружање једностране војне предности, у овом случају кроз развој компоненти биолошког оружја“, истакао је руски сенатор.

Према његовим речима, пројекти који су се водили и који се настављају у низу америчких биолабораторија у близини Русије, имају троструку намену, а само је једна дозвољена конвенцијом о биолошком оружју, а то је истраживање инфекција које за циљ имају одређивање противмера. Друга и трећа технологија, како је подвукао Косачов, представљају криминалну радњу јер крше норме конвенције о биолошком наоружању и норме људског морала.

„Друга, комерцијална технологија има за циљ да појача патогене особине неких биоагенаса, да их учини заразнијим, како би у случају пандемије инфекције понудила човечанству одговарајуће мере које ће пружити спас. Постоје основе да се верује да се то догодило и са пандемијом ковида 19, јер су Американци спроводили војне вежбе за борбу против ковида два месеца пре него што је пандемија наступила“, рекао је Косачов.

Руски сенатор је истакао да је трећа технологија стварање сопствених компоненти биолошког оружја, које се могу примењивати на пољопривредне производе, животиње и људе. Он је додао да Американци, очигледно, стварају себи такве могућности и да САД чине све како их не би ухватили на делу.

Америчке биолабораторије

Косачов је истакао да се око 300 америчких биолабораторија налази ван територија те земље и да се најмање њих 50 налази поред руских граница. Додао је и да се тренутно на територији Украјине налази најмање тридесет америчких биолабораторија, али оне престају са радом у оним областима које прелазе под контролу Руске Федерације.
Руски дипломата је напоменуо да је 2018. године у институту биолошких истраживања „Мечников“ у Одеси, где су испитивања организовали Агенције за елиминисање претњи Министарства одбране САД и Пентагон, пронађено 654 посуда са антраксом. Подсетио је да је бивши амерички државни секретар Колин Пауел на седници Савета безбедности УН објаснио потребу за војном инвазијом на територију Ирака тиме што тамо постоји оружје за масовно уништење.
„Тада није постојала никаква претња са територије Ирака, као што је сада познато и господин Пауел је морао да то призна. Претња постоји од оних биолабораторија чији рад организују САД на рачун војног буџета и које стратешки планирају државни органи САД-а. То је, заиста, претња целокупном човечанству“, подвукао је руски сенатор.
Косачов се нада да ће 2023. година бити година када ће међународна заједница обратити већу пажњу на ту тему, као и на тему човечанства коме Американци све више прете и да ће на ову криминалну и незакониту активност међународна заједница ставити тачку.
Биолошко оружје - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руско Министарство одбране открива ко су нови учесници војно-биолошких пројеката у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала