- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Серија „Пад“ на Берлинском филмском фестивалу

© Фото : Спутњику уступила "Фајрфлај" продукција/ПромоСцена из серије "Пад"
Сцена из серије Пад - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Домаћа серија „Пад“ рађена по мотивима књиге Жарка Лаушевића „Година прође, дан никад“, биће приказана на овогодишњем Берлинском филмском фестивалу, у селекцији ТВ серија из целог света.
Приказивање „Пада“ на овом престижном фестивалу, заправо је светска премијера ове серије, а чињеница да је серија селектована од стране жирија овог фестивала додатно говори о све већој међународној препознатљивости домаће кинематографије, истичу продуценти.
„Веома смо поносни да смо за кратко време успели да развијамо и продуцирамо наслове који су у селекцијама иностраних фестивала. Продукција Фајрфлај веома прати светске трендове и производи оригиналне садржаје у различитим жанровима, а и у наредним пројектима ћемо наставити да развијамо теме које путују ван граница Србије, као и да останемо на линији светских стандарда у самој продукцији“, навела је директорка продукције „Фајрфлај“ Ивана Миковић.

Путеви душе једног уметника

Серија „Пад“ изазвала је и велико интересовање међу домаћом публиком, која је већ три викенда прати на Суперстар ТВ, а додатно је промовисана и кроз концепт „Гледај пре свих“ (бинџовање) који је доступан на свим платформама Телекома Србија.
„Пад“ описује трагичан догађај из августа 1993, у којем је учествовао познати југословенски глумац Иван Маслаћ и прати његов живот,али нас и води кроз путеве душе једног уметника, који у стварном животу почиње да проживљава личне борбе које је до тада изводио само на позорници.
„Питање како уметници, чији је посао да шире хумане вредности, стицајем различитих околности, пређу на другу страну, страшно ме је заинтересовало не само у време ратног стања деведесетих година, већ генерално - та танка граница између креативности и тоталне деструкције, изјавио је за Спутњик сценариста и редитељ серије „Пад“ Бојан Вулетић.

Универзална прича за цео свет

Лаушевићева искрена прича послужила је Вулетићу као инспирација за, како објашњава, „евоцирање сећања на то страшно време почетка деведесетих година које сваког човека, макар био и велики пацифиста, нежна и крхка душа какви су уметници, пре свега глумци, може да доведе у искушење да се нађу у трагичној ситуацији са истим таквим последицама“.
© Фото : Спутњику уступила "Фајрфлај" продукција/ПромоСерија "Пад" инспирисана књигом Жарка Лаушевића
Серија Пад инспирисана књигом Жарка Лаушевића - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Серија "Пад" инспирисана књигом Жарка Лаушевића
„Нисмо правили документарну реконструкцију. Само су узети мотиви које сам са својим сарадницима обрадио са циљем да било ко, у било ком времену и било ком делу Земљине кугле може да се поистовети. Гледали смо да побегнемо од оног што је локално и направимо универзалну причу“, појашњава вишеструко награђивани редитељ филма „Реквијем за госпођу Ј“.
Поред Милана Марића у главној улози, глумачку екипу чине Борис Исаковић, Мима Караџић, Милица Јаневски, Анђела Јовановић, Љубомир Бандовић, Дубравка Дракић, Драган Маринковић Маца, Крешимир Микић, Изудин Бајровић, Јован Вељковић, Славко Собин, Светозар Цветковић, Кемал Ризвановић.
Милан Марић у серији Пад - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
КУЛТУРА
Милан Марић: Ко смо после пада, ко смо док падамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала