Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како је Лајчак „просветлио“ Куртија да прихвати европски план

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Као бомба одјекнула је вест да је Мирослав Лајчак успео да „сломи“ „несаломивог“ Аљбина Куртија и натера га да прихвати немачко-француски план. Не зна се којим је методама Лајчак прибегао обрађујући га да легне на руду - да ли је то неки пакет чланства у свим међународним организацијама или нова база на Северу, тек Курти је доживео "просветљење".
Десило се то после ко зна ког по реду сусрета такозваног косовског премијера Аљбина Куртија са специјалним европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Помпезно је саопштено да је Курти "у начелу“ прихватио европски, односно, немачко-француском предлог по коме би дијалог са Београдом требало да се настави.

Кад Курти усни сан…

Да ли је Лајчак Куртију нешто обећао иза затворених врата, да ли се Курти уплашио смене с власти, или је можда само имао какво приказање у сну па је одлучио да „спусти лопту“- тек треба да се разоткрије.
Професор др Стевица Деђански из Центра за развој међународне политике иронично каже да је промена Куртијеве одлуке „преко ноћи“ последица неких виших сила, да ли овоземаљских, како каже, или неких других. У том тону и одговара на питање како је Лајчак успео да „убеди“ Куртија да промени став.
„Очигледно да је Лајчак „успео“ да убеди Куртија да прихвати да Србија призна независно Косово. И ми сада сви треба да будемо срећни због Лајчаковог „успеха“. Наравно да је ово што сам рекао шала, али је глупо како се понашају и Курти, и Лајчак, апропо ове теме“ каже Деђански.
Шалу на страну, како каже наш саговорник, јасно је да Србија има своје црвене линије и да неће прихватити да Косово постане део УН нити ће признати Косово.
„Заједница српских општина чије је формирање услов свих услова за било какве даље преговоре се уопште и не помиње у овој причи. Немачко-француски, или како га сада зову европски план је добра основа за причу, зато што боље понуде тренутно нема, и ми о том предлогу треба да причамо зато што би априори одбијањем разговора о том плану испало да је Србија крива. Међутим, то не значи да треба да прихватимо да је Косово независно,“ истиче наш саговорник.

(Не)видљива ЗСО

Деђански каже да је тешко оценити кога заправо Мирослав Лајчак представља и шта тачно ради на екскурзији по Србији на релацији Приштина –Београд. Мимо овога, нашег саговорника брине и претпоставка да је у европском плану став о ЗСО - нејасан.
„Оно што ми знамо о том плану је из медија, и не знамо шта је тачно или не, јер до сада није јавно презентован. Из тога се извлачи теза да је тај план предвиђен да буде решење у оквиру комплетног решења и малтене међународног признавања Србије и Косова где би ЗСО постојала као нешто што нема никаквог смисла ни тежине. Дакле, ЗСО се у том плану, ако је тачно оно што смо до сада о њему чули, појављује у том облик. Ако је тако, ми о томе не можемо да разговарамо јер је смисао целе наше политике да не можемо да причамо о новим договорима док се стари не испоштују,“ објашњава Деђански.
Иначе, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је, врло усхићено, након разговора у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да су нашли заједнички језик по овом питању. Ваљда сад очекује да сада ствари теку као по лоју. Само је заборавио да се и Србија нешто пита.
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СРБИЈА
Лајчак задовољан што је Курти прихватио предлог, најавио наставак разговора
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СРБИЈА
Стано о дијалогу Београда и Приштине: Спремни смо за састанак, али још нема датума
Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком. - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
СРБИЈА
Вучић се састао са Лајчаком: Разумели сте ме све /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала