- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како Запад ћутке разара Сиријце након земљотреса

© AP Photo / Ghaith AlsayedПоследице разорног земљотреса у Сирији
Последице разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Већина светских земаља не може да пошаље хуманитарну помоћ Сирији због америчких санкција које блокирају све испоруке земљи. Ово је последица такозваног „Цезаревог закона“, који је 2019. године потписао амерички лидер, а на основу кога САД имају право да уводе ограничавајуће мере организацијама и лицима које директно или индиректно помажу Дамаску.
Закон о санкцијама односи се и на пошиљке лекова, хуманитарну помоћ, опрему за потрагу и спасавање, чак и на истовар авиона на територији Сирије.

Помоћ арапских земаља пут до бољих односа са Дамаском

Сиријски политиколог Хасан Јусеф сматра да је неопходно не политизовати тешке услове у којима се Сирија налази због катастрофе, изазване земљотресом, тим пре што се ситуација у областима под контролом Владе, као и онима које она не контролише, погоршава.
Према његовим речима, многе арапске земље најавиле су да ће пружити помоћ сиријској држави, а међу њима су Саудијска Арабија, Катар, посебно Оман, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, Алжир и Либан, који су одмах били спремни да помогну Дамаску.
„Хуманитарна помоћ коју пружају све ове земље могла би да постане важна полазна тачка за унапређивање односа међу свим арапским земљама у региону у светлу постојећих неслагања“, истакао је политиколог.
Стручњак је додао да би ова катастрофа могла да буде шанса за зближавање арапских држава са Сиријом, а нарочито оних које су биле непријатељски настројене према њој.

„Обнављање мирних међуарапских односа је оно чему се надају сви, чак и без појаве земљотреса и било каквих природних катастрофа“, оцењује он.

Због гнева Вашингтона нема јаких односа са Сиријом

Са своје стране, сиријски политиколог Алаа ал-Асфари је искључио да ће хуманитарна катастрофа која је погодила Сирију довести до побољшања политичких односа Дамаска и оних земаља које немају сопствену политичку вољу и политичке одлуке.
Према његовим речима, већина земаља Персијског залива осећа притисак Вашингтона и бојећи се његовог гнева, ове земље не могу да изграде чврсте односе са Дамаском, иако то потајно желе.
Истовремено, постоје и други унутрашњи начини за нормализацију односа који се сада постепено успостављају између Сирије и Саудијске Арабије далеко од медија.
© AFP 2023 / Mohammed al-RifaiРазарања након земљотреса у сиријском Сармаду
Разарања након земљотреса у сиријском Сармаду - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Разарања након земљотреса у сиријском Сармаду
Ал-Асфари сматра да ова катастрофа „треба да отвори врата за укидање неправедних санкција САД и Запада Сирији“.

Запад помаже Турској, али га Сирија не занима

Сиријски аналитичар подвлачи да „треба да постоје уједињени арапски став и јединствене акције које позивају на укидање ових неправедних санкција како би Сирија могла да настави спасилачке операције, јер се стотине њених грађана налазе под рушевинама, док сиријска цивилна одбрана покушава да их спаси једноставним и примитивним средствима“.

„Турска, коју је задесила иста катастрофа, обратила се европским, америчким и другим партнерима и сада постоји ваздушни мост који повезује Катар и Турску како би се помогло Турцима да се изборе са несрећом, док се Сирија, истовремено, и даље налази као ‘под опсадом’, очекујући да арапске земље могу заједно да изврше притисак на светску заједницу да би се Дамаску олакшала борба против катастрофе која га је задесила“, поручује он.

Ал-Асфари је указао на неопходност арапске сарадње ради пружања помоћи Сирији. Сиријски Црвени полумесец саопштио је да је спреман да прихвати сваку међународну помоћ из било које земље, изузев Израела, истакавши да западне земље нису забринуте и не занима их хуманитарна катастрофа која је погодила Сиријце.
Западне земље не журе да говоре о овој за њих непријатној теми: помоћ Сирији, чак и хипотетичку, нико није помињао. Сједињене Државе су, са своје стране, спремне да помогну само Турској. О укидању санкција Сирији, чак и привремених, нема ни говора.
© AFP 2023 / Abdulaziz Ketaz Жртве земљотреса у сиријском Зардану
Жртве земљотреса у сиријском Зардану - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Жртве земљотреса у сиријском Зардану
Некадашњи председник САД Доналд Трамп је крајем 2019. године потписао Закон о заштити цивила у Сирији, познат и као „Цезарев закон“, који је ступио на снагу 1. јуна 2020. године, и укључује санкције које утичу на готово све сфере сиријске економије.

Земљотреси у Турској и Сирији

Турску и Сирију су у понедељак погодила два разорна земљотреса, много људи је остало заробљено испод рушевина, док број жртава константно расте. Број погинулих у сиријским провинцијама Алеп, Латакија, Хама, Идлиб и Тартус порастао је на 711, док је повређена 1.431 особа, саопштило је Министарство здравља Сирије. У саопштењу се додаје да ове бројке нису коначне.
Прес-служба Кремља саопштила је да је руски председник Владимир Путин разговарао телефоном са сиријским лидером Башаром Асадом, након разорног земљотреса који је погодио ову земљу и понудио сиријској страни неопходну помоћ у отклањању последица ове катастрофе. Припадници Министарства за ванредне ситуације јуче су одлетели у Сирију.
Министарство одбране Русије такође је саопштило да је министар одбране Сергеј Шојгу наредио руској војсци у Сирији да помогне властима земље у отклањању последица земљотреса који је погодио ту државу.
Руска војска учествује у операцијама рашчишћавања рушевина и спасавања жртава земљотреса у сиријском граду Џабле, на југу провинције Латакија. Шеф градског већа је за арапски Спутњик изјавио о значају учешћа руских војних одреда који су помагали спасиоцима у потрази и рашчишћавању, истакавши да су војници користили специјалну технику која у Сирији не постоји.
 - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
РУСИЈА
Руски спасиоци из рушевина у Сирији спасили деветогодишњу девојчицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала