- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Царевић је стигао из Барселоне и господарио је на Маракани

© Фото : ФК Црвена звездаЗвезда - Војводина
Звезда - Војводина - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Прво пролећно коло Суперлиге донело је изненађење у виду кикса лидера Црвене звезде на свом терену. Војводина је у „мечу за Синишу Михајловића“ однела бод са „Маракане“ захваљујући делом и сјајном голману Лазару Царевићу.
Црногорски голман који је летос стигао у Нови Сад право из Барселоне истакао се са неколико врсних интервенција. Заправо, само маестрални лоб Катаија за изједначење није успео да укроти, остале ударце (пет) уписао је као одбране.
Статистички гледано, 23-годишњи Царевић спада међу најбоље голмане Суперлиге, где дели друго место са Александром Поповићем из Партизана (обојица су по девет пута сачували мрежу). Испред њих је само Милан Борјан са 12 популарних „клин шитова“.
Међутим, оно што издваја чувара мреже Војводине од осталих голмана је податак да је стигао у српски фудбал право из редова велике Барселоне, где је тренирао у чувеној „Ла Масији“ са најбољим стручњацима.
Рођени Цетињанин, који је поникао у Грбљу, крајем маја 2017. отиснуо се пут Каталоније у редове Барселоне Б. Тамо је провео наредних пет година и током тог периода је сакупио укупно 25 наступа за други тим Каталонаца у трећем рангу такмичења.
Током такмичарске 2021/22. Лазар је повремено био и у првом тиму Барселоне. Седам пута је био на клупи за резервне играче у шпанској Примери, као замена првом голману Марку Андреу тер Штегену. Током боравка у Каталонији тренирао је и са легендарним челеанским голманом Клаудијом Бравом од кога је, такође, могао доста да научи.
Период у Барселони ипак не памти по лепом и то не крије.
„Био сам упоран, радио много више него остали голмани да бих био у клубу, иако сам знао да ме неће ставити на гол јер воле да форсирају своје играче. Много пута сам причао са разним људима, спортским директорима, али ишло се из лажи у лаж. Обећају ми да ћу бранити, а онда опет будем на клупи. Могу да их разумем зашто су то радили и гурали своје голмане, само ми је криво што ми то нису рекли, него су ме држали две-три године не дајући ми да одем“, рекао је Лазар у једном интервјуу.
Царевић је прошао све млађе селекције репрезентације Црне Горе, а за сениорску репрезентацију је дебитовао 24. марта прошле године на пријатељској утакмици са Јерменијом у Јеревану.
Голман Војводине је и син Марка Бата Царевића, једног од најбогатијих људи у Црној Гори, некадашњег председника општине Будва. Ради се о успешном пословном човеку и једном од истакнутијих Срба у Црној Гори, бившем председнику ФК Грбаљ.
Према подацима са интернет енциклопедије „Википедије“, прадеда голмана Војводине је стрељан у Бару након Другог светског рата као припадник Југословенске војске у Отаџбини генерала Драже Михајловића.
Лазар Царевић је уговором везан за Војводину у наредне три године, али нема сумње да ће, ако настави са запаженим партијама, врло брзо поново добити позив из иностранства и потврдити да боравак у Барселони није био случајност.
Марсело Бјелса - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СПОРТ
Зашто острво други пут није имало слуха за „Лудака“
Манчестер сити, стадион - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СПОРТ
Брод тоне, а зна се и ко први бежи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала