- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Није питање режима, народу треба помоћ“: Грчка апелује на ЕУ да реши проблем испоруке помоћи Сирији

© AP Photo / Omar SanadikПоследице разорног земљотреса у Сирији
Последице разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Питање помоћи земљотресом погођеној Сирији требало би да се разматра на нивоу Европске уније, јер је због санкција тамо немогуће испоручити робу, сматра грчки премијер Киријакос Мицотакис.
Он је у интервјуу ТВ Си-Ен-Ен подвукао да је сада сва европска помоћ концентрисана на Турску.
Према његовим речима, овај земљотрес није погодио само Турску, већ и Сирију. Он истиче да је у Сирији ситуација још тежа, јер, заправо, нема званичног саговорника, те због тога мора да се делује преко међународних организација.
На питање да ли је успело слање помоћи Сирији, Мицотакис је одречно одговорио, нагласивши да ће на седницама ЕУ у четвртак и петак предложити координисање помоћи Дамаску на европском нивоу. Тако би се гарантовало да ће послата помоћ бити испоручена тамо где је заиста најпотребнија, закључује Мицотакис.
Грчки премијер оцењује да ту нема „никаквог геополитичког проблема“.

„Ово није питање признавања било каквог режима. Реч је о спасавању људи који су у тешкој ситуацији и којима је очајнички потребна наша помоћ“, поручио је званичник.

Он сматра да се не може сигурно тврдити да ће сиријски председник Башар ел Асад дозволити безбедан пролаз те помоћи.
„Ето зашто мислим да ниједна земља не може сама да предузме такве мере. Зато сматрам да је важно да се ови преговори воде или преко Уједињених нација или преко ЕУ, уз колективно коришћење ресурса на европском нивоу. Не би било безбедно одржавати овакве консултације на билатералном нивоу“, закључио је Мицотакис.
Европска унија је 2011. године увела санкције сиријској Влади, покушавајући да свргне председника Башара ел Асада. Санкције се продужавају сваке године. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјављивао је да ЕУ неће укинути санкције Сирији и неће помагати у обнови те земље све док тамо не почне смена власти.

Земљотреси у Турској и Сирији

Турску и Сирију су у понедељак погодила два разорна земљотреса, много људи је остало заробљено испод рушевина, док број жртава константно расте. Број погинулих у сиријским провинцијама Алеп, Латакија, Хама, Идлиб и Тартус порастао је на 711, док је повређена 1.431 особа, саопштило је Министарство здравља Сирије. У саопштењу се додаје да ове бројке нису коначне.
Прес-служба Кремља саопштила је да је руски председник Владимир Путин разговарао телефоном са сиријским лидером Башаром Асадом, након разорног земљотреса који је погодио ову земљу и понудио сиријској страни неопходну помоћ у отклањању последица ове катастрофе. Припадници Министарства за ванредне ситуације јуче су одлетели у Сирију.
Министарство одбране Русије такође је саопштило да је министар одбране Сергеј Шојгу наредио руској војсци у Сирији да помогне властима земље у отклањању последица земљотреса који је погодио ту државу.
Последице разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СВЕТ
Како Запад ћутке разара Сиријце након земљотреса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала