- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Кокаин будућности“: Европа на удару дроге која је однела више десетина хиљада живота за годину дана

© AP Photo / /Jacquelyn MartinФентанил
Фентанил - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Већ три милиграма фентанила, који је 50 пута јачи од хероина, могу да буду смртоносни. Еквивалент тоне хероина у фентанилу тежи свега 20 килограма
Европи прети поплава фентанила, синтетичког опиоида, који је 2021. године убио више од 70.000 људи у САД, махом младих и тинејџера. Прва на црти новог нарко-рата је Белгија, као главна улазна тачка за наркотике који стижу из Латинске Америке.
„Фентанил је већа претња од хероина или кокаина. Фентанил је кокаин будућности“, рекао је за лондонски „Тајм“ Кристијан Вандерварен, шеф белгијске царине.
Низ рација у којима су заплењене мале количине фентанила у Европи последњих месеци изазвао је страх да се ова дрога раширила у Европи, док мексички картели настоје да створе ново тржиште. Белгија је прошле године запленила рекордних 110.000 килограма кокаина у луци у Антверпену, што је количина која увеликонадмашује 10 грама фентанила заплењеног на аеродрому у Бриселу. Али, бројке су заваравајуће јер већ три милиграма фентанила, који је 50 пута јачи од хероина, могу да буду смртоносна доза.
„С тих 10 грама фентанила могли бисте убити 3.000 људи у Белгији“, упозорио је Винсент ван Квикенборн, белгијски министар правосуђа који живи под полицијском заштитом након што је прошле јесени откривен покушај његове отмице.

Два картела контролишу оба тржишта

Винсент ван Квикенборн истиче да су картели Синалоа и Јалиско одлучили да фентанил иде у Сједињене Америчке Државе, а кокаин у Европу.
„Али та два картела контролишу оба тржишта. Њима је заиста лако да користе исте линије снабдевања и то је разлог зашто је наша царинска служба врло, врло опрезна. Спремни смо и за гора времена“, рекао је Ван Квикенборн.
Забринут је да би картели Синалоа и Јалиско могли да покушају да створе ново тржиште мешањем фентанила с кокаином, који је и даље популаран у Европи.
„Фентанил је врло јефтин, а коришћење кокаина раширеноје у Европи, више него у САД. То би могла бити следећа ствар“, тврди Ван Квикенборн.
Белгијски министар правосуђа биће у априлу домаћин америчким безбедносним агенцијама на састанку Европске коалиције против забрањенихдрога на којем ће учествовати и званичници из Шпаније, Италије, Немачке, Француске и Холандије.
Фентанил је изузетно јак синтетички опиоидни аналгетик (лек против болова), који је доста сличан морфину, али је 50 до 100 пута потентнији од њега. Креирао га је 1959. године др Пол Јансен, белгијски хемичар и утемељивач компаније „Јансен Фармацеутика“.
Ова синтетичка дрога последњих година се развила у извозни хит мексичких наркокартела. Један од разлога је нижа цена производње у поређењу с традиционалним дрогама. Еквивалент тоне хероина у фентанилу тежи свега 20 килограма, а мексичке лабораторије могу да произведу стотине хиљада доза недељно. За производњу једног килограма фентанила потребна су само два сата. Просечна цена килограма фентанила у Мексику је 5.000 долара док се у америчким градовима попут Лос Анђелеса иста количина прода за 200.000 долара.

Исплативији од хероина

„Фентанил је далеко исплативији од хероина због инхерентних предности синтетичких дрога. Са синтетиком можете једноставно да производите све више и више залиха ако имате хемикалије, лабораторије и техничаре“, рекао је за „Тајмс“ Џереми Даглас, шеф канцеларијеУједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) за Азију.
Иако се фентанил углавном производи у Мексику, хемикалије за његову производњу (прекурсори) долазе из Азије, махом из Кине, Индије, Тајланда и Вијетнама. Стручњаци кажу да ће сарадња с Кином бити кључна за напоре да се сузбије доток фентанила на европски континент, али дијалог с Пекингом често ометају политичке напетости.
„Кина је с наше стране учинила све што је могуће, из добре воље, како би помогла САД да реши овај проблем“,рекао је за „Њузвик“ Ванг Ји, кинески министар спољних послова.
„Иако хероин остаје најчешће употребљавани нелегални опиоид у Европи и дрога која је одговорна за већину смртних случајева чији су узрок дроге, све је већа забринутост због улоге синтетичких опиоида у проблему дрога у Европи. Деривати фентанила посебно су забрињавајући због централне улоге коју та група има у проблему опиоида у Северној Америци. Забележени су смртни случајеви због конзумације фентанила у Европи, а у прошлости су деривати фентанила били најчешћи облик опиоида који се конзумира у Естонији и које су понекад пријавиле и друге земље“, наводи се у извештају који је Европски центар за праћење дрога и зависности о дрогама (ЕМЦДДА) објавио прошле године, пренео је „Јутарњи лист“.
Хероин - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
ЖИВОТ
Наркомани у екстази - хероин и кокаин легални: Пакао о ком се увелико прича стиже и у друге градове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала